Gazdaság

Októbertől lekérdezhető a BISZ pozitív adóslistája

Jó ütemben zajlik a BISZ Zrt. pozitív adóslistájának feltöltése, az adatszolgáltatás októbertől indulhat.

A BISZ közleménye szerint a Credit Reference szolgáltatás révén Magyarország első, önkéntes csatlakozáson és hozzájáruláson alapuló pozitív adóslista rendszere jön létre.

A pozitív adóslista léte az ügyfelek számára megkönnyíti és felgyorsítja a hitelbírálat folyamatát, a bankok pedig az átlagosnál kedvezőbb kondíciókat tudnak kínálni a korábbi hiteleiket pontosan törlesztő ügyfeleknek. Mindez pedig a pénzügyi és hitelpiac stabilizálódását is segíti majd – érvel a BISZ.

Eddig mintegy 160 bank és takarékszövetkezet csatlakozott a rendszerhez, vagyis a hazai lakossági hitelpiac 70 százaléka már szerződött ügyfele a szolgáltatásnak. A rendszer éles üzeme április 1-eje óta tart, a pénzintézetek jelenleg az adatokat töltik fel, és amikor mennyiségük már elérte a kritikus tömeget, indulhat a lekérdezés.

A már résztvevő bankok folyamatosan értesítik ügyfeleiket az új rendszerhez történő csatlakozás lehetőségéről, és kérik hozzájárulásukat. A hibátlan működés érdekében javában zajlik a technikai rendszerek egyeztetése, finomhangolása is.

A legtöbb Európai Uniós országban már évek óta működik ilyen rendszer, és bevezetésük rendre hozzájárult a fizetésképtelenség megelőzéséhez, a hitelezői bizalom erősítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik