Gazdaság

Inflációs vihar is lehet a nagy áremelésekből

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Meglepetésre idén év elején tovább gyorsult az áremelkedési ütem, az év végi 7,4 százalék  után 7,9 százalékos inflációt mért a statisztikai hivatal, vagyis az árak átlagosan ennyivel voltak magasabbak januárban, mint egy évvel korábban. Leginkább az élelmiszerek és üzemanyagok drágultak, ezért érezheti azt sok ember, hogy az áremelkedés jócskán több, mint amennyit a statisztikai hivatal átlagosan és országosan kimutat. És egyre több szakértő viszi feljebb az inflációs várakozását.

Ha a kormány adó-visszatérítésének, a fegyverpénznek és a 13. havi nyugdíjnak mindenki a fenekére ver a következő időszakban, akkor megszaladhat az infláció – véli egy elemző, írja a napi.hu a G7.hu alapján.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő elemzője szerint könnyen elképzelhető, hogy átmenetileg (nem a teljes évre) összejön a 10 százalékos infláció. A többi megszólaló elemző alapforgatókönyvként nem számít arra, hogy akár csak átmenetileg is 10 százalék fölé fut az infláció. Igaz, nem is tartja elképzelhetetlennek.

Forgatókönyveket érdemes készíteni. Nem tudjuk, hogy mi történik a világgal három hónap múlva, hol lesznek az olajárak, a szállítási költségek, mi történik a mezőgazdaságban. Ha kialakul egy tökéletes vihar – háború tör ki Ukrajnában, az olajárak felmennek 120 dollár fölé, aszály sújtja világot –, és egyik hónapról a másikra eltörlik az árstop intézkedéseket, ezeknél a termékköröknél simán benne van a pakliban egy két számjegyű árnövekedés – mondta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza. De ha nyugi lesz, tehát nem tör ki háború az oroszok és az ukránok között, akkor az olajár is csökken, és ha a mezőgazdasági termékek árai sem vágtatnak tovább, akkor szerényebb, 7 százalék körüli inflációra számíthatunk.

Ha a választások előtt osztogatott pénzt (13. havi nyugdíj, fegyveres testületek tagjainak járó 6  havi extra pénz, adóvisszatérítés a gyereket nevelőknek) vagy annak nagy részét elköltik a választások előtt sokan, akkor abból inflációs vihar is kialakulhat Balásy szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik