Gazdaság

Árvíz: akár húszmilliárd forint is lehet a gabonatermesztők kára

Az időjárás eddig mintegy 10-20 milliárd forintos kárt okozhatott a gabonatermesztőknek az előreláthatóan több millió tonnás terméskiesés következtében.

Egyelőre még nem lehet látni a folyamat végét – közölte Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára csütörtökön.

Tóth István emlékeztetett arra, hogy korábban úgy tűnt: igazi gond azoknál az érintett termelőknél van, akiknél az árvíz, belvíz, vízösszefolyás és a vihar közvetlen kártételei jelentek meg, de ennek az országos gabonatermés mennyiségére túl nagy hatása nem lesz. Mostanra azonban megváltozott a helyzet: a múlt hét esős időjárása már országos méretekben is érezteti hatását a földeken.

A korábban várt 14-15 millió tonnás terméshez képest előreláthatóan több millió tonnával kevesebb gabonát takaríthatnak be a mezőgazdasági termelők a kedvezőtlen időjárás miatt. Ez 10-20 milliárd forintos árbevétel kiesést jelenthet a gazdálkodóknak – mondta a MOSZ titkára.

Az árvíz mellett viharkárok súlyosbítják a gazdálkodók veszteségeit, egyre növekszik ugyanis a megdőlt gabonák aránya a földeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik