Belföld

Szili Katalin arra biztatja a határon túli magyarokat, hogy szavazzanak a választásokon

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Reagált arra is, hogy több erdélyi magyar önkormányzati vezető sem hajlandó fogadni Márki-Zay Pétert.

Identitásuk vállalására és a magyarországi választásokon való részvételre biztatta szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Szili Katalin az erdélyi magyarokat, írja az MTI.

A miniszterelnöki megbízott a 2022-es év két fontos eseményének nevezte a romániai népszámlálást és a magyarországi parlamenti választásokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszámlálás önkitöltős szakaszában azok az erdélyi magyarok is kitölthetik az adatlapot, akik külföldön élnek, de kevesebb mint egy éve távoztak vagy fontolgatják a hazatérést.

A magyarországi választásokról szólva pedig kijelentette, az elmúlt 12 év nemzetpolitikájára építeni lehet a jövőben is, és el lehet végezni e politika „finomhangolását”. Szili úgy véli, a határon túli magyarok jogait nem szabad csorbítani, és nem szabad hinni azoknak, akik le akarják választani a szavazati jogot az állampolgárságról.

El a kezekkel a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogától! Nem engedünk a 12 év nemzetpolitikájából. Kérjük, hogy támogassák ezt a nemzetpolitikát

– szólal fel a miniszterelnöki megbízott, majd emlékeztetett, hogy március 9-ig van lehetőségük a határon túli magyar állampolgároknak arra, hogy felvétessék magukat a választói névjegyzékbe.

Arra is kitért, hogy az Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződés aláírásának 30. évfordulója újabb alkalom arra, hogy ismét szót emeljenek az Európai Unióban az őshonos nemzeti közösségek jogai mellett. Úgy vélte, Brüsszelnek nemcsak a faji, vallási, nemi kisebbségek ügyeivel kellene foglalkoznia, hanem az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével is. E csoport ugyanis az EU 450 milliós lakosságának a tíz százalékát teszi ki. Sajnálatosnak tartotta, hogy az EU nagyobb figyelmet fordít az öt százalékot kitevő bevándorlók ügyére.

Szili Katalin újságírói kérdésre válaszolva kitért arra a levélre is, amelyben erdélyi magyar önkormányzati vezetők elutasították Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi fogadását.

Mindenkinek joga, hogy ebben maga döntsön, de én empatikus vagyok velük. Én sem szívesen fogadnék valakit, aki olyan kijelentéseket tesz, amelyek jogszűkítőek a magyarok számára

– jelentette ki a politikus.

A székely identitással kapcsolatos vitáról annyit mondott, „ha két indián egymás skalpját követeli, a sápadtarcúak örülnek”.

Végül azt is hozzátette, hogy a székely és a magyar identitás népszámlálási vállalásának a problémája megoldódott azzal, hogy a székelyt a magyar alkategóriájaként tüntetik fel a kérdőíven. Hozzátette azonban, hogy az erdélyi magyar közösség több lehetőséget ad a megosztásra, ha széttartó elveket vall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik