Nagyvilág

Erdélyi értelmiségiek petíciója az átlátható külhoni szavazásért

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Értelmiségiek írtak nyílt levelet a közelgő magyarországi választásokról.

A kezdeményezők a hatalmon lévő és az ellenzéki pártoknak arra hívják fel a figyelmét, hogy Erdélyben sokan vannak, akik másként gondolkodnak, mint ahogy azt a „felvásárolt média” láttatni akarja. Azért indítottak aláírásgyűjtést, hogy kiderüljön: az erdélyi magyarok nyitottak a pluralizmusra – írja a Transindex.

Nyílt levelükben emlékeztetnek rá, hogy az erdélyi magyarok közül sokan fognak szavazni az áprilisi választáson, de a többség nem él a törvényes lehetőséggel, nem kért honosítást, nem tartja etikusnak másik országban szavazni, vagy egyszerűen érdektelen.

Tétje viszont a választásoknak mindenki számára van, sok mindent kell mérlegelni. Azt is, hogy a román és a magyar kormány milyen viszonyt ápol egymással.

Magyarország politikai kultúrája, belső megosztottsága átnyúlik a határon, nekünk is rombolják mindennapi kapcsolatainkat az utóbbi évek gyűlöletkampányai. Nem kell, és nem akarunk félni Brüsszeltől, Soros Györgytől, a migránsoktól, vagy a szexuális kisebbségektől! Nem kell megvédeni minket tőlük. Párbeszédet szeretnénk, nem riogatást. Az utóbbi években dominánssá vált a klientelisztikus, támogatásosztó-megvonó magyarországi politizálás a határokon túl is.

Ennek eredményeként az erdélyi közbeszéd lehetőségei beszűkültek, a nyilvánosságot elárasztja a propaganda, a józan elemzéseket letiltják, vagy a retorzióktól félve meg sem születnek.

A kezdeményezők szerint ezen változtatni kell, mert az erdélyi magyarság morális fennmaradása a tét, az eddigi hallgatás miatt dominál az az érvelés, hogy „Erdélyben csupán haszonelvű politizálás folyik”. Ez visszatetsző, azok malmára hajtja a vizet, akik úgy akarják látni, láttatni az erdélyieket (és a külhoni magyarokat általában), mint akik csak számításból vesznek részt a magyar választásokon. Ez nem fogadható el, ez ellen fel kell szólalni – írták. A szerzők fontosnak tartják a demokratikus elveket, tiltakoznak ellene, hogy bárki visszaéljen a külhoni szavazatokkal, azt a látszatot keltve, hogy ott szavazatvásárlás folyik, vagy fennáll a választási csalás lehetősége.

Ennek érdekében létfontosságú, hogy biztosítva legyen a külhoni szavazás átláthatósága, ellenőrizhetősége. Ez minden erdélyi magyarnak közös érdeke, azoknak is, akik nem szavaznak, hiszen mindannyiunkra ráég a bélyeg. A külhoni szavazatok befolyásolhatják a választások eredményét – ettől nem tekinthetnek el a magyarországi pártok sem. Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok.

A kezdeményezők (Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa) szerint csak erősíti a határon túli magyarság negatív megítélését, hogy egy párt szavazótáborának tekintenek rá. Ezen változtatni kell, amihez dialógus, szabad nyilvánosság, kölcsönös tisztelet szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik