Belföld

Törvénysértő a H1N1 körüli titkolózás

Gulyás Gergely aklotmányjogász kijelentette, törvénysértő, hogy titkolóznak az újinfluenza elleni vakcinára vonatkozó szerződésekről.

Gulyás Gergely alkotmányjogász szerint törvénysértő, hogy még nem kerültek teljes egészében nyilvánosságra a vakcinák gyártására, szállítására vonatkozó szerződések. Azt sem tudni mekkora készlet áll rendelkezésünkre, pedig ez közérdekű adat.

Az alkotmányjogász azt mondja, ez emberekkel is meg kellene ismertetni, milyen terv szerint szállítanak oltóanyagot és vírus elleni gyógyszereket az egyes régiókba. Szerinte gyanúsan titkolóznak ezzel kapcsolatban és hogy több helyen hiányzik a vakcina. Ebből arra következtet, hogy nem csak szakmai megfontolások alapján történik az elosztás.

Úgy látja, a titoktartás azért is rendkívül káros, mert megfelelő tájékoztatás nélkül elterjed, hogy tisztességtelen haszonra tesznek szert a többmilliárdos oltóanyag üzlettel és az ellenszer hatékonyságát is megkérdőjelezik. A közbizalom elvesztésével pedig a védekezés sikeressége kerül veszélybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik