Belföld

Elfogadták a költségvetés módosító javaslatait

Hetvenmilliárd forinttal csökkentik az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor a távhő áfakulcsát ötszázalékosra csökkentik - tartalmazzák a költségvetéshez benyújtott módosító indítványok, amelyeket kedden fogadott el az Országgyűlés. Amit az ország most véghez visz, más országoknak is meg kell majd tenniük - véli Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár.

A jövő évi költségvetés 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyven milliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől. A kabinet által is támogatott módosító indítványokat 200 igen szavazattal és 133 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás.

A jövő évi költségvetéshez benyújtott és elfogadott javaslatok a kormány és az MSZP által korábban bejelentett ígéreteket tükrözik: a tervezetthez képest több pénzt kap, azaz nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatása, amihez 12 milliárd forintos plusz forrásra van szükség.

A kormány jó úton jár, az eredmények jelentkeznek, az eddigi erőfeszítések nem voltak hiábavalóak – szögezte le Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványok szavazása előtti zárszavában kedden, a parlamentben.

A megkezdett folyamatot tovább kell vinni, mert az vezet el
ahhoz, hogy az ország ebből a súlyos világgazdasági krízisből megerősödve kerülhessen ki – fogalmazott az államtitkár, aki visszautasította azt az ellenzéki vádat, hogy a kormány nem saját költségvetést alkotott, hanem a Nemzetközi Valutaalap utasítását követte.

Azokra az ellenzéki kritikákra, miszerint téves a költségvetés tervezete eszközeiben, mert nem adócsökkentéssel és a belső piac élénkítésével számol, az államtitkár úgy fogalmazott: amit most Magyarország véghez visz, azt más országoknak is meg kell tenni, mi már előrébb tartunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik