Belföld

Mi kell a Fidesz kétharmados győzelméhez?

Török Gábor politológus szerint, ha a Fidesz országos támogatottsága 55 százalék körül lesz a választásokon, szinte biztosan megszerzi a kétharmados többséget Orbán Viktor pártja.

Körülbelül 55 százalékos országos támogatottság feletti Fidesz már szinte biztosan kétharmadot ér el, ennek esélye 50 százalékos összesített eredmény alatt sem szűnik meg, de az elmondottak alapján értelemszerűen csökken – írja blogbejegyzésében Török Gábor, a Vision Consulting elemzője.

A politológus azt vizsgálta, milyen feltételek kellenek a kétharmados Fidesz-győzelemhez, amely elegendő az alkotmány részleges vagy akár teljes módosításához, azaz például a kormányforma (a politikai intézmények elrendezése és egymáshoz való viszonya) teljes átírásához is, amellyel egy elnöki vagy francia mintára félelnöki rendszer is létrehozható.

Török aláhúzza, hogy a területi támogatottság variálásával akár 50 százalékos országos összesítés alatt is elképzelhető olyan eloszlás, hogy egy párt megszerezze a területi mandátumok közel 60 százalékát, azaz egy 45-50 százalékos országos támogatottság mellett sem kizárható a kétharmad. Ebben az esetben azonban már sok a bizonytalanság: a területi különbségek és a többiek eredménye (például az, hogy hány párt jut a parlamentbe) is számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik