Tudomány

Kivételes fekete lyukat találtak a szomszédban

Egy új tanulmányban Renuka Pechetti, a Liverpooli John Moores Egyetem munkatársa és kollégái egy kivételes fekete lyukat mutatnak be – írja a Utahi Egyetem oldala. A nagyjából százezer naptömegű objektum kisebb mint azok a fekete lyukak, amelyek a galaxisok magjában fekszenek, de nagyobbak a csillagok felrobbanásával születő társaiknál.

Az égitest egyike azon kevés igazolt objektumnak, amely az úgynevezett köztes tömegű fekete lyukak közé sorolható.

Anil Seth, a Utahi Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint a kisebb tömegű, illetve a galaxismagokban előforduló szupermasszív objektumokat már egészen jól lehet észlelni, a köztes tömegű fekete lyukak detektálása viszont ritka.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A most felfedezett objektum a szomszédos Androméda-galaxisban, a B023-G078 jelű csillaghalmazban található. A kutatók arra gyanakodtak, hogy a B023-G078 valójában nem egy gömbhalmaz, hanem egy egykori, elnyelt galaxis maradványa.

A szakértők a Gemini Obszervatórium és a Hubble űrtávcső adatait használták fel, és megállapították, hogy a B023-G078 nem egy gömbhalmaz. A kutatók ezt követően a csillagok mozgását modellezték, eredményeik pedig csak akkor feleltek meg a megfigyeléseknek, ha egy fekete lyukat is hozzáadtak a képlethez. A csapat úgy véli, hogy a csillagcsoport közepén fekvő objektum az egykori galaxisból származik.

Pechettiék abban bíznak, hogy később további galaxismaradványokra, azokban pedig köztes tömegű fekete lyukakra bukkanhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik