Belföld

Pert és pénzt nyertek a kórházi dolgozók

Első fokon pert nyert a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon az a hetven orvos és egészségügyi szakdolgozó, akik ügyeleti díjuk kifizetése miatt perelték a szombathelyi Markusovszky Kórházat.

A szerdán kihirdetett nem jogerős ítélet szerint összesen 16 millió 528 ezer 315 forint és ennek 2006 január elsejétől számított kamatai illetik meg a felpereseket.

A munkaügyi perre azért került sor, mert a kórház egy akkor érvényben lévő, azóta az Alkotmánybíróság (AB) által már megsemmisített kormányrendeletre hivatkozva alacsonyabb összegű ügyeleti díjat fizetett, mint amennyi a dolgozókat megillette volna.

A dolgozók keresetükben eredetileg nagyobb összeg, több mint 77 millió forint elmaradt ügyeleti díj megítélését kérték a bíróságtól, de időközben a kirendelt igazságügyi könyvszakértő szakvéleményét elfogadva a követelést a felperesek leszállították.

Az ítélet nem jogerős, ekképp a feleknek a határozat írásba foglalása és kézhez vétele után 15 napjuk van arra, hogy döntsenek az esetleges fellebbezésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik