Belföld

Az 56-os áldozatokra emlékeznek

Többek között a Hősök terén, a Parlamentben, és a Mátyás-templomban emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira szerdán, a nemzeti gyásznapon.

Koszorúzási ünnepséget tartanak katonai tiszteletadás mellett szerdán 11 órától a Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére. A megemlékezésen közjogi méltóságok, 56-os szervezetek tagjai, a magyarországi egyházak, valamint a diplomáciai testület képviselői vesznek részt.

Ezzel egy időben adják át a Mindszenty Emlékérmeket a Parlamentben. Az elismerést Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kapja. Ezt követően a Mindszenty Társaság jelenlévő képviselői koszorút helyeznek el Mindszenty József bíboros emléktáblájánál az Országházban. Ugyancsak 11 órakor a Honvédelmi Minisztérium és a Történelmi Igazságtétel Bizottság Katonai Szervezete koszorúzási ünnepséget rendez a Jutadombon található katonai emlékműnél.

A fővárosi Mátyás-templomban délután öt órától szentmisét tartanak az áldozatok emlékére. A központi ünnepségsorozat zárásaként este hat órakor a forradalom lángja kialszik a budapesti Kossuth téren.

Debrecenben a szabadságharc áldozatainak emlékére a város több pontján koszorúzást tartanak. Pécsen az Aradi vértanúk útján állított kopjafánál koszorúznak, és felavatják a pécsi áldozatok emléktábláját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik