Belföld

A MRAZ mágnesgyűrű

A környezettudatosság napjainkban állandó téma. A Földünk szennyezettsége elképesztő méreteket ölt. Egyes aktivista csoportok látványos megmozdulásokat szerveznek, a nemzetek a kiotói egyezményben szabályozzák országuk CO-kibocsátását.
De felmerül a kérdés. Hogyan tud ma egy átlagos család Magyarországon energiát és ez által pénzt megtakarítani?

A téli időszak meghatározó energiája a gáz. Magyarországon 3,2 millió lakossági gázfogyasztó van, a napi elhasznált gázmennyiség 60-70 millió köbméter. Nem nehéz belegondolni, mennyi CO, CO2 kerül a környezetbe nap, mint nap!
A gáz fűtőértékének hatékonyabb felhasználásán régóta dolgoznak kutatók. Talán kevesen tudják, hogy a mágneses tér használatával elért gázfogyasztás-csökkenés magyar feltalálók nevéhez fűződik, és a második világháború hadifejlesztése során vált kutatási területté. A technológia lényege, hogy a mágneses téren keresztülvezetett szénhidrogén tökéletesebben ég el, ezáltal energia takarítható meg.

A hatvanas évek kezdetén ismét a piacra kerültek hasonló technológiájú termékek az autók fogyasztásának csökkentésre. Ezek nagy előrelépést jelentettek, de még mindig nem érték el az ipari méretű elterjedéshez szükséges hatásfokot. Az alkalmazás pontos részletei és a tényleges megtakarítás bizonyíthatósága sokáig kérdésesnek tűnt. A szakemberek kételyeit növelte, hogy az eljárás tulajdonosai sokszor jóval többet ígértek, mint amennyit mérhetően bizonyítani lehetett.
Időközben azonban fejlődött a technika. Napjainkban egyre több nemzetközi publikáció jelenik meg nemzetközi szakmai folyóiratokban a mágneses szénhidrogén-kezelés eredményeivel kapcsolatban, és Angliában, Olaszországban is folynak kísérletek ezen a területen.

A magyar Active System Hungary Kft. a környezetbarát energia megtakarítás hazai elkötelezett híve. A cég szellemi munkájának és a különböző területeken elvégzett kísérleti és kutatói tevékenységének köszönhetően először lakossági szinten kínált rendkívül jó megoldást a gázenergia-megtakarításban. A MRAZ mágnesgyűrűt mindenfajta átszerelési vagy bontási munka nélkül lehet felszerelni a lakásokban lévő gázkazánokra, bojlerekre és gázkonvektorokra úgy, hogy azok garanciális védettsége nem változik. A termék már az első hónaptól garantáltan 8-20%-os megtakarítást eredményez, és emellett 50-70%-al csökkenti a környezetbe jutó elégtelenül elégett szénhidrogén származék mennyiségét.

A MRAZ mágnesgyűrű 1

A cég további fejlesztései és úttörő munkája pedig már a nagy fogyasztók számára is jelentős gázmegtakarítást tesznek lehetővé. Ezt az eljárást a fejlesztő cég MRAZ System Technology néven hozta forgalomba.

A cég egyik legmeggyőzőbb tapasztalata idén, a Suzukival való együttműködésükben volt. Kezdetben a Suzuki szakemberei fenntartásokkal fogadták az Active System Hungary Kft. megkeresését. Emellett az égőfejgyártó és -forgalmazó Weishaupt cég is idegenkedve és teljesen elutasítóan állt a fejlesztéshez. Az innováció újdonságereje és a megtakarításban rejlő lehetőség azonban annyira felkeltette a szakemberek érdeklődését, hogy végül vállalkoztak a kísérletre. Az eredmény rendkívüli lett! A gyár – mely rendkívüli precizitásáról és szigorúságáról híres – 2 darab 4 MW-os gőzkazánon, a MRAZ technológia alkalmazása révén 15%-ot meghaladó megtakarítást ért el!

A Suzukin kívül számos lakossági-és ipari egzakt számításokkal alátámasztott referencia van és a megrendelők köre egyre nő, a külföldi érdeklődés erősödik.
Sokat ígérő lehetőségek állnak e hazai innováció előtt.

www.sporoljgazt.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik