Belföld

Szaúd-Arábiában is ölt az új vírus

Szaúd-Arábiában meghalt egy H1N1-es vírussal fertőzött beteg, aki az új influenza első halálos áldozata az arab országban - jelentette be hétfőn a szaúdi egészségügyi minisztérium.

A 30 éves férfi szombaton halt meg egy dammáni magánklinikán, három nappal azután, hogy kórházba került.

Rijádban attól tartanak, hogy az új influenzás halálesetek száma emelkedhet, mert a következő hónapokban több millió muszlim zarándokot várnak az iszlám szaúd-arábiai szent helyeire. A sivatagi királyságban eddig több mint 200 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az arab országok egészségügyi miniszterei néhány napja megállapodtak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt tartott tanácskozásukon, hogy idén korlátoznák a mekkai zarándoklatot, hogy lassítsák az új típusú influenza terjedését. A tervezett korlátozások a fertőzésnek leginkább kitett zarándokokra, az idős emberekre, a várandós nőkre, a 12 év alatti gyermekekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre vonatkoznának. A szaúdi egészségügyi minisztérium szóvivője a hétvégén jelezte: Rijád valószínűleg alkalmazni fogja a javasolt korlátozó intézkedéseket.

A november végi mekkai zarándoklatra kétmillió hívőt várnak. Az omra, a kis zarándoklat egész évben zajlik, de legtöbben az idén augusztus 20-án kezdődő böjti hónap, a ramadán idején keresik fel a szent várost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik