Belföld

Százszámra szedi áldozatait az influenza

A közvéleményt megdöbbentette az újinfluenza első hazai áldozata, a szakemberek azonban fel voltak rá készülve, semmiféle többletintézkedésre nincs szükség. Várható, hogy a H1N1 a későbbiekben fejlődik, erősödik, és talán még tél előtt számolni kell járványszerű terjedésével. Mielőtt pánikba esnénk, jusson eszünkbe: becslések szerint a „hagyományos” influenza évente 1000 halált okoz Magyarországon.

Az új H1N1 influenzavírus miatt bekövetkezett szerdai haláleset a közvélemény számára váratlan volt, hiszen Magyarországon még viszonylag alacsony az ilyen típusú megbetegedések száma. A járványügyi szakemberek azonban számítottak rá, folyamatosan fel vannak készülve akár a legritkább járványügyi események, megbetegedések megjelenésére is – közölte az FN-nel az ÁNTSZ.

A tünetek egyformák

Magyarországon – ellentétben például Angliával – jelenleg nincs influenzajárvány, és az első haláleset miatt semmilyen új intézkedés bevezetése nem szükséges – szögezi le a tisztiorvosi szolgálat. A jövőben számolni kell azzal, hogy a vírus tulajdonságai, megbetegítő képessége erősödik, azonban egyelőre nincs arra utaló tudományos bizonyíték, hogy a vírus ez irányban változott volna.

Az influenza szezonális időszakában azonban, ha úgy tetszik télen, de valószínű már előbb is, számolni kell az új H1N1 vírus járványszerű terjedésére Magyarországon is. A jelenlegi új influenza illetve a téli szezonban jelentkező megbetegedések klinikai tünetei gyakorlatilag egyformák, különbség csak a kórokozóban van.

Évente akár ezer áldozat

Tudni kell azonban, hogy a „hagyományosnak tekintett” influenzajárványok évről évre szednek halálos áldozatokat. Az ÁNTSZ a KSH-ra hivatkozva írja, hogy az influenza által okozott halálesetek száma az utóbbi években 10-nél is kevesebb volt. A halálozások száma azonban ennél lényegesen több, csak nem ismert és laboratóriumi vizsgálatokkal nem bizonyított, hogy számos krónikus alapbetegségben szenvedő beteg influenzában hal meg.

Egy átlagos téli-tavaszi járványban az Európai Betegségmegelőzési Központ becslése szerint egy 10 millió lakosú országban körülbelül 1000 főre tehető az influenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma. A H1N1 ellen kifejlesztett, augusztusra ígért oltóanyag hatékonyságáról a tisztiorvosi szolgálat még nem tud nyilatkozni, reményeik szerint 70-90 százalékos védelmet nyújt majd.

Most még gyenge

A H1N1 a legnagyobb veszélyt a krónikus betegségben szenvedő, immunhiányos személyekre jelent. Hazánkban az eddigi megbetegedések némi hőemelkedéssel jártak, a betegség egy-két napon belül szinte tünetmentesen lefutott – nyilatkozta az FN-nek korábban, még a szerdai haláleset előtt Jankovics István, az Országos Epidermológiai Központ osztályvezető főorvosa.

A vírus jelenleg gyenge, ami először is azzal magyarázható, hogy a sertésben kialakult kórokozó még nem adaptálódott teljesen az emberhez: nagy váltásra van szüksége ahhoz, hogy „otthonosan mozogjon” a humán nyálkahártya közegében is. A másik ok, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírusok a téli hideg, párás levegőben képesek a leghatékonyabban terjedni, egy tüsszentéssel vagy köhögéssel akár egy méterre is eljutnak.

Mivel érzékenyek a környezetre, a nyári, általában meleg és száraz idő nem kedvez nekik. Az idei nyár azonban párás, ezért a vírus meglehetősen jól terjed, de gyenge az úgynevezett átadási képessége. Amennyiben marad a mostanihoz hasonló párás idő, az új influenza augusztusban is kísérteni fog – fogalmazott korábban Jankovics István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik