Belföld

Orbánt senki sem szorongatja

Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a Fidesz szavazótábora, szakértőink egybehangzóan állítják: nem lehet tendenciáról beszélni. Bár a Jobbik csábíthat el szavazókat Orbánéktól, a Fidesz fölénye megingathatatlan. Az MSZP viszont erősödhet a választások közeledtével.

A Fidesz előnye továbbra is óriási mind az összes választókorú, mind a biztos szavazó pártválasztók körében, így ezt a Szonda Ipsos által mért visszaesést nem érdemes túlértékelni. Tendenciáról akkor beszélhetnénk, ha a népszerűségvesztés a következő hónapokban is folytatódna – véli Juhász Attila.

A Political Capital igazgatóhelyettese az FN.hu-nak kifejtette: ebből az egy felmérésből nem lehet következtetéseket levonni a 2010-es választásra vonatkozóan. Ugyanez érvényes arra is, hogy a Szonda szerint növekedett az MSZP támogatottsága. „A mostani felméréstől függetlenül számolnia kell azonban a Fidesznek azzal, hogy szavazótáborának egy része szimpatizál a Jobbikkal, ezt az EP-választás eredménye és az azután készült különböző közvélemény-kutatások egyöntetűen megerősítették. A Jobbik akár jelentős számú választót hódíthat el a Fidesztől a választások előtt, de még inkább azután, hogy a Fidesz esetlegesen kormányzati pozícióba kerül” – mondta Juhász Attila.

Erősödhet az MSZP

Hasonlóan vélekedik Fricz Tamás is. A politológus szerint van egy trend, amely szerint a Fidesz kiemelkedően vezet, ebbe pedig belefér némi ingadozás. „A Fidesz fölénye világos: a levegőben van, hogy ez a párt nyer, és változásra van szükség” – véli a szakértő hozzátéve, hogy meg kell várni a többi kutatócég eredményét is.

A Jobbikkal kapcsolatban Fricz Tamás azt mondta lapunknak, hogy az elkeseredett társadalmi hangulatnak köszönhető az erősödés. Ez a réteg kétségtelenül hódíthat el szavazókat a Fidesztől, ám nem olyan mértékben, hogy az veszélyeztetné a párt hatalmas fölényét. A politológus ugyanakkor úgy látja: a választások közeledtével az MSZP mögé áll a kádári nosztalgiából táplálkozó törzsszavazóbázisa, azaz a szocialisták valamelyest erősödni fognak. Annak ellenére, hogy Bajnai kormányát mindenki átmenetinek tartja, és a megszorító intézkedésekkel nem valószínű, hogy sikerül javítani a népszerűségen.

Csökkent a Fidesz

Ha most vasárnap lennének a választások, a biztos pártválasztók körében a Fideszre 60 százalék, míg az MSZP-re 23 százalék szavazna – ismertette a Népszabadság a Szonda Ipsos szeptember eleji felmérésének adatait.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes választóközönségen belül a Fidesz-MSZP arány 34:13. A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott: a Jobbik jóval a bejutási küszöb felett található (11 százalék), az SZDSZ (1 százalék), az MDF és az LMP (2-2 százalék) viszont alatta.

Hónapok óta enyhén hullámzó az MSZP támogatottsága, most éppen mérsékelten felfelé tartó szakaszban van. A Fidesz tábora a nyár közepe óta csökken, júliusban a ciklusbeli csúcson volt, azóta tíz százalékot – 800 ezer szavazót veszített. A felmérés szerint jelenleg sok a hezitáló. A pártokat maguktól távol tartó 42 százalékos csoporton belül 15 százalék (1,2 millióan) nevezhető döntés előtt állónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik