Belföld

Bezárják a Verseny utcai piacot

A működési engedély hiánya és az ott tapasztalható szabálytalanságok miatt október 8-án bezárják a fővárosban a VIII. kerületi, Verseny utcai használtcikk-piacot, ez ellen tiltakozva az árusok szerdán petíciót adtak át a helyi jegyzőnek.

Aradi Tamás, a petíció egyik átadója a kiskereskedők nevében elmondta: múlt szombaton szembesültek a jegyző felhívásával, amely azt tartalmazta, hogy két héten belül bezárják a piacot. Ezzel mintegy ötezer ember kerülhet az utcára – mutatott rá a szószóló.

Az árusok azt kérik, hogy adjanak még időt nekik legalább december 31-ig, illetve gyorsítsák meg a hiányzó működési engedély kiadását. Xantus Judit, a VIII. kerület jegyzője a petíció átvételekor elmondta: nemrégiben a piac új üzemeltetője adta be a működési engedély iránti kérelmet, amely jelenleg elbírálás alatt van. A működési engedélyt csak akkor adhatják ki, ha a piac minden feltételnek megfelel – közölte a jegyző, aki az elbírálás lezárását nem tudta időhöz kötni.

A piaccal már eddig is sok probléma volt – mutatott rá Xantus Judit, hozzátéve: például állandóan felmerülnek közlekedésrendészeti szabálytalanságok, de gondot okoz a bűnözés, és építésigazgatási eljárás is indult, mert az akkori tulajdonos beépítette a parkolót, és azt kiadta üzlethelyiségként.
A jegyző emlékeztetett arra: a piacot 2008-ban már egyszer bezárták, de a vonatkozó új szabályozás miatt újra engedélyezni kellett a tevékenységet.

Xantus Judit szerint egyértelműen a piac üzemeltetőjét terheli a felelősség a kialakult helyzet miatt. Mint hozzátette, nem az a cél, hogy a kisemberekkel „kiszúrjanak”, de a törvényt be kell tartani; működési engedély hiányában egyetlen üzlethelyiség sem üzemelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik