Gazdaság

Lesz egy újabb jókora ugrás az építőanyagok árában nemsokára

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Idén is már brutálisan drágultak az építőanyagok, a fa, acél, villanyszerelési anyagok, műanyag, ezért aztán sokak pénztárcájába már nem fért bele a tervezett építkezés vagy felújítás. Ősz elejére ugyan némiképp mérséklődtek az árak, de nagyon úgy fest, jövő év elején újabb árugrásra kell készülni.

Reális forgatókönyv a szokásosnál nagyobb mértékű áremelés a jövő év elején, ami nem öngerjesztő folyamat, hanem ténylegesen költségvezérelt lépés lehet – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke. Azzal magyarázta ezt, hogy „a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai.”

Az átlagban nagy a szórás, jellemzően 10–30 százalék között mozog, és szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben. Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás, írja a lap.

Leginkább

  • a tégla és
  • a kerámiaburkolatok ára fog emelkedni, de
  • a szálas és műanyag hőszigetelők,
  • a gipszkarton lapok mostani árára is rárakódik legalább 20 százalék.

Járomi Judit, Európa legnagyobb tetőcserépgyártó cégcsoportjának, a Creatonnak a magyarországi ügyvezetője is egyben, azt mondja, hogy az energiakrízis uniós szintű beavatkozást igényel, és az elszálló önköltség miatt gyárbezárásokra is sor kerülhet a gazdaságtalan mértékben megemelkedő termelési költségek, a potenciálisan túl magas végfogyasztói árak miatt. Üzemszünetre azonban a Creaton nem készül – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik