93 éves korában elhunyt Ado Campeol vendéglátós, akit Olaszországban a tiramisu atyjaként ismertek, írja a BBC.
Campeol volt a tulajdonosa az ország északi részén található Alle Beccherie étteremnek, ahol a mára világhírűvé vált desszertet feltalálta felesége és az egyik séfje.
A mascarponés, kávéba áztatott kekszekből készülő süteményt 1972-ben vették fel a menüjükre, de a család sosem szabadalmaztatta azt. Azóta az olasz konyha védjegyévé vált.
A tiramisu eredetéről egyébként rengeteget vitáztak az utóbbi évtizedekben, mert egyesek azt állították, hogy elsőként egy bordélyházban szolgálták fel afrodiziákumként Trevisio városában. Ugyanakkor mára általános az egyetértés abban, hogy a recept Campeol éttermében született.
Roberto Linguanotto, a desszert társfeltalálója azt mondja, a sütemény egy véletlen baleset eredménye volt, amikor vaníliás jégkrémet próbáltak készíteni. A séf mascarpone sajtot öntött egy tál tojásra és cukorra, majd utána tűnt fel neki, milyen finom így az íze.
A tiramisu eredeti verziója alkohol nélkül készült, hogy a gyerekek is biztonsággal fogyaszthassák.
Az Alle Beccherie éttermet egyébként 1939-ben nyitotta a Campeol család, Ado Campeol pedig a második világháború után vette át az üzletet.