Tudomány

Hatalmas amfiteátrum maradványaira bukkantak

Egy római kori amfiteátrum feltárásán dolgoznak a régészek a kelet-angliai Richboroughnál – írja a The Guardianre hivatkozva az MTI. A szakemberek szerint az egész Római Birodalom területén mintegy húsz hasonló építmény lehetett.

Az amfiteátrumban közel 2 ezer éve akár 50 ezer ember is szórakozhatott a gladiátorvidalokon, vadászatokon, nyilvános kivégzéseken és más rendezvényeken.

A térségben feküdt az egyik legfontosabb római kori település a Brit-szigeteken. Richboroughban, amelyet akkor Rutupiae-nek neveztek, szállt partra Claudius császár 40 ezer fős megszálló erőinek egy része időszámítás szerint 43-ban. A kikötő körül egy forgalmas város épült fel, amely egészen a római uralom végéig, 410-ig virágzott.

A koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani a feltárások megkezdését, idén ősszel viszont elindult a munka. „Tudtuk, hogy van itt egy amfiteátrum, mert 1849-ben végeztek részleges feltárást. Volt elképzelésünk róla, de többet akartunk megtudni” – mondta Paul Pattison, az English Heritage munkatársa.

SeanShot / Getty Images

Az amfiteátrum maradványai egy alacsony, de kiemelkedő hegyen vannak, közel az egykori római kori településhez. Külső falai legalább 6 méter vastagok voltak, tőzegtéglából készültek, az aréna belső falait pedig helyileg bányászott mészkőtéglákból emelték. Pattison szerint a fal belső részét bevakolták, az aréna falain pedig festékmaradványokat is találtak.

A Nagy-Britanniában feltárt 15 vagy 16 amfiteátrum egyikét sem építették ilyen gondosan, a felfedezés kivételes. Pattison úgy véli, az egész Római Birodalom területén 19 vagy 20 hasonló komplexum lehetett.

A régészek feltártak egy kis termet ajtónyílással, ahol a vadállatokat tarthatták, mielőtt kiengedték őket az arénába. Találtak állati csontokat, érméket, ékszereket és edénytöredékeket, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy a várost polgárok lakták a római kor idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik