Sport

Ne rejtsd a plusz kilókat a kabát alá, inkább add le őket! (X)

A télhez közeledve az ember a raktározásra gondol, és úgy van vele, hogy a nyári fürdőruhás szezon már a múlté. Pedig, ha igazán szeretnénk elégedettek maradni magunkkal, akkor nem árt már az idén télen felkészülni a következő szezonra. Arról nem is beszélve, hogy hiába rejtjük a plusz kilókat a kabát alá, az egészségünk megsínyli az extra terheket.

Használjuk ki, hogy most többet rejt a ruha, dobjuk le az őszi-téli időszakban a felesleget, így ámulatba ejthetjük majd ismerőseinket, amikor ismét egy szál pólóban jelenünk meg előttük!

Zsírégető tippek őszre

Ne koplaljunk!

Fontos tudni, hogy a koplalás sosem vezet eredményre, legalábbis nem tartósan. Ilyenkor ugyanis a szervezeted vész üzemmódba kapcsol és a lerakódott zsírok helyett az izmokból nyer energiát, illetve amint leállunk a koplalással, az első szénhidrát adagokat máris zsírrá alakítja a test, felkészülve egy következő ínséges periódusra.

Kerüljünk ketózisba!

A ketózis nem feltétele a zsírégetésnek, vagyis szénhidrát alapú anyagcserével is meg tudjuk valósítani a fogyást, de tény, hogy ebben az evolúciósan adaptív állapotban sokkal gyorsabban megtörténik a zsír égetése. Ketózisban ugyanis a nagyon alacsony szénhidrátbevitel, és megemelt zsír- illetve fehérjebevitel miatt a szervezet átkapcsol cukor felhasználásról ketonokra. A ketonokat a zsír felbontásával állítja elő a szervezet. Ezt a táplálkozási módot az orvostudomány hívta életre, olyan betegségek kezelésére, mint az epilepszia vagy a daganatos elváltozások.

Ahhoz, hogy ketózisba kerüljünk, a tányérunkon az ételünk kb. 5 %-a lehet szénhidrát, de az is leginkább zöldségek formájában. 20 %-ban fehérje, a maradék 75%-ban pedig zsír, zsíros hús, belsőségek kell, hogy elénk kerüljenek.

A ketogén alapú étrendeknek több típusa ismert, van amelyik rövid távon, diétaként működik, és van hosszú távú, egészségmegőrző étrend is közöttük.

Zsírégető hatóanyagok

Az általános, szénhidrát alapú fogyókúrákat ajánlatos kiegészíteni. Ilyenek például a szelíd gyógynövényi hatóanyagok: a mezei katáng, garcinia cambogia, mustármag, fehér akác, csalán teaként fogyasztva.

Ha szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserét és a zsírégetést, akkor egyéb természetes hatóanyagok is rendelkezésre állnak zsírégető tabletta formájában. Az edzéshez kiváló metabolizmus támogató lehet a CLA, az L-karnitin, a BCAA, míg a króm az étvágyad és a vércukorszintedet teszi rendbe.

Ne feledjük, hogy rendszeres testmozgás nélkül nincs tartós siker, ne várjunk csodát önmagában az étrend-kiegészítőktől, és bármibe is fogjunk, a cukrok, szénhidrátok kerülése elsődleges és alapvető. A mozgás, sport egészséges, a legjobb kalóriadeficit teremtő elfoglaltság, ráadásul boldogsághormonokat termel, és formálja is a testet, nem csak megszabadít a feleslegtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik