Élet-Stílus

Magyar mixer a világ élmezőnyében

Orosz Ákos a tizedik helyet szerezte meg a 28 fős mezőnyben a Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán.

Lappföldön, a XV. Nemzetközi Finlandia Vodka Kupán hazánkat idén Orosz Ákos képviselte, miután a novemberi magyarországi előválogatót ő nyerte. Ákos annak ellenére, hogy első alkalommal vett részt a rangos eseményen, rögtön az első tíz között végzett a rendkívül erős mezőnyben.


Orosz Ákos érkezik középen

A 2013-as, jubileumi versenyen a világ huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg virtuóz képességeit három klasszikus kategóriában. Egy aperitiffel, egy long drinkkel és egy úgynevezett quick mixszel kellett meggyőzniük a szigorú bírákat. A versenyen összetett szempontok alapján dőlt el, hogy végül ki nyeri a legfényesebb trófeát: az ízek harmóniája mellett a bizottság a kompozíció művésziségét és stílusát is értékelte. A mindhárom kategóriában legmagasabb összesített pontszámot elérő versenyző vihette haza az Év Finlandia bártendere díjat.

Az idei megmérettetést a sarkkörtől közel 200 km-re északra fekvő Lainio Snow Village-ben rendezték meg, a 16 méteres átmérőjű, 10 méter magas iglu „Ice Bar”-ban, amely gyakorlatilag egy hótömbből kiépített kunyhó. A helyszínre a versenyzők különböző módon érkeztek: volt, aki motoros szánon, volt, aki sífelvonón, de olyan is akadt, aki kutyaszánnal közelítette meg a bázist.

„Csodás hétvéget töltöttem el Lappföldön, szenzációs volt a hangulat és a környezet is, szabad levegőn, sűrű mínuszokban finn szaunáztunk, és főztük meg a vacsoránkat – mesélte Orosz Ákos. – Minderre a Finlandia-kupa tette fel a koronát. A kedvenc versenyszámom a quick mix kategória volt, ahol a versenykiírás szerint mindenkinek puncsot kellett mixelnie úgy, hogy a hozzávalók összeállítására hét, az elkészítési folyamatra pedig mindössze öt perc állt rendelkezésre” – tudtuk meg Ákostól, aki az említett kategórián túl aperitifjével is nagy sikert aratott, s ezzel az előkelő 10. helyig küzdötte fel magát.

Az összesített pontszámok alapján az izraeli Ariel Leizgold állhatott a dobogó legfelső fokára. Nemcsak a hírnévnek, hanem a 13 500 dolláros nyereménynek is örülhetett. Leizgold a quick mix fordulót is megnyerte, a további díjakat (fejenként 3 500 dollárt) pedig az ír Ivan King és a román Bogdan-Andrei Tenciuc szerezte, az aperitif és a long drink kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik