Élet-Stílus

Szeretethiányos drogosok?

Az éretlen, labilis szülők, az egzisztenciális bizonytalanság és a munkanélküliség is hozzájárul, hogy a fiatalok a szerekhez menekülnek.

„A jelenség mögött társadalmi gondok tárháza húzódik meg, és nem csupán magyar, hanem az egész euroatlanti kultúrát érintő kérdések sokaságáról van szó” – mondta Gerevich József pszichiáter. – Sajátos tendencia, hogy sok fiatal halmozza az egészségkárosító „élvezeteket”, az alkohol mellett szipuzik, az italt gyógyszerrel keveri, és rendszeresen vénásan lövi magát, ami eleve fokozott fertőzésveszéllyel jár. Új divat például – főként a tinédzserek körében –, hogy az illető gumióvszert dug fel az orrába és a száján át húzza ki. E mutatvány nem más, mint egy kellemetlen érzéssel járó, rosszul megválasztott adrenalinnövelő, igen veszélyes bátorságpróba, ami akár tragédiával is végződhet.

Pozitívumként könyvelhető el, hogy egyúttal a 20-40 év közötti korosztályon belül az egészségtudatosan élők aránya is növekszik. Akik egyáltalán nem isznak alkoholt, az étrendet a kalóriatáblázatra ügyelve választják meg, és a testmozgás része a mindennapjaiknak. „Mára a fiatalok többségének szemében a dohányzás is ciki lett, nem trendi a haverok előtt cigire rágyújtással villogni.”

A negatív tendenciák erősödésének okai – a pszichiáter szerint – az általános értékrend zavaraiban és a morális válságban keresendőek. „Közép-Európában az emberek csaknem 40 százaléka nem házasságban él. Márpedig a korszakunkra jellemző, a gyors társadalmi változásokat kísérő egzisztenciális bizonytalanság, a munkanélküliség réme miatt sokan perspektíva nélkül sodródnak, és ebben a kuszaságban éppen a családi összetartás jelenthetné a fogódzót. Csakhogy a család mint intézmény leértékelődött. A megházasodott felek közül is sokan eleve éretlenek a felelősségteljes közös életre, és a rendszerváltás veszteseiként lecsúszva, maguk is labilisak. Így pedig nem képesek gyereküknek követendő szülői mintául szolgálni.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik