Nagyvilág koronavírus

Kutyák „tesztelnek” a temesvári repülőtéren is

SPITALUL VICTOR BABES TIMISOARA / FACEBOOK
SPITALUL VICTOR BABES TIMISOARA / FACEBOOK
Ez is a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó akció része. Akit a kutya jelzése után kiemelnek, nem mondhat nemet a hivatalos gyorstesztre.

Hétfőtől 60 napig a kolozsvári repülőtérre érkezőket is kutyákkal szimatoltatják végig, hogy így próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket. Erről a koronavírus-járvány elleni küzdelmet koordináló operatív törzs döntött – írta a Főtér.ro.

Akinél a kutyák jeleznek, azt a Kolozs megyei tisztiorvosi szolgálat által ingyenesen biztosított gyorsteszttel letesztelik. A módszert először a nagyszebeni repülőtéren próbálták ki. Az illetékesek elégedettek lehetettek az ottani eredménnyel, ennek nyomán terjesztették ki a legforgalmasabb erdélyi repülőtérre is.

Mindkét repülőtéren olyan különlegesen kiképzett kutyák teljesítenek szolgálatot, amelyeket hónapokon át készítettek fel a koronavírus-fertőzöttek kiszimatolására. Ehhez a temesvári járványkórházban kiszűrt fertőzöttek verítékét használták fel. A módszerről a kórház Facebook-oldalán osztott meg videót.

Korábban a belügyminiszter azt mondta, akit a kutya jelzése után kiemelnek, nem mondhat nemet a hivatalos gyorstesztre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik