Belföld

Emelik a Velencei-tó vízszintjét

A fürdőzési szezon kezdetére 10 centiméterrel kívánják megemelni a Velencei-tó vízszintjét, az emeléshez a pátkai tározótóból engednek vizet a tóba - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Velencei-tó vízállása pénteken 150 centiméter volt, ami nyolc centiméterrel marad el az ilyenkor optimálisnak számító vízszinttől. A pátkai tározó vízállása viszont három centiméterrel meghaladja a megengedhető maximális vízszintet – mondta el Csonki István. A tározótó zsilipjeit hétfőn nyitják meg, s várhatóan június 22-ig eresztik vizét a Velencei-tóba. A leeresztés nem veszélyezteti a tározó halállományát.

Tájékoztatása szerint még a tavalyinál is jobb, kiváló a Velencei-tó vízminősége. A tó három pontján – három úgynevezett tisztáson – mérik rendszeresen a minőséget mutató adatokat, s azok igen jó eredményeket mutatnak.

Kiváló a Balaton vízminősége is, a tó vízállása 112 centiméter, ami csekély mértékben, 2 centiméterrel haladja meg a megengedett maximumot – közölte Csonki István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik