Belföld

Áfát emelne az MDF

Áfa-emelést és a személyi jövedelemadó csökkentését szeretné elérni az MDF a magyar gazdaság fellendítése érdekében. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, az MDF megszavazhatja a 2008-as költségvetést.

„A Magyar Demokrata Fórum szerint drasztikus adóreformra és drasztikus lépésekre van szükség ebben a helyzetben. El kell kezdenünk tárgyalni egy egykulcsos szja mielőbbi bevezetéséről” – mondta Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó 19, vagy akár 15-16 százalékos – lehetne.

Az áfa esetében a jelenlegi 20 százalékos kulcs mellé egy újabb 23-24-osat ellene bevezetni – mondta a politikus. A változtatásokat már 2008. január 1-jétől életbe kellene léptetni – húzta alá. A párt négy pontban módosítaná az adótörvényeket. A csomagban szerepel az átfogó adóreform, az egykulcsos szja bevezetésével, a bürokrácia leépítése, a korrupció-elleni harc fokozása és a befektetés-ösztönzés – hangsúlyozta Herényi Károly.

Az MDF szerint az egyszerűbb adórendszer kevesebb adminisztrációval járna, az adóhivatal így felszabaduló erőit az ellenőrzésre lehetne koncentrálni. Az állami bürokrácia csökkentésének jegyében egyszerűsíteni kellene a vállalkozásalapítási és engedélyeztetési szabályokat – tette hozzá. A párt továbbra is sürgeti a korrupcióelleni harc fokozását, a tiszta kezek hivatalának felállítását.

Ha az MDF adójavaslatai megvalósulnak, akkor előfordulhat, hogy a párt megszavazza a 2008-as költségvetést – mondta az MTI kérdésére a frakcióvezető. „Ha az MDF javaslatait alapvetően befogadják, akkor az már egy elgondolkodtató helyzet. Az ország olyan helyzetben van, hogy itt most már nem politikai megfontolások alapján kell álláspontot kialakítani, hanem azt vizsgálni, hogy az ország érdekeit mi szolgálja” – mondta Herényi Károly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik