Belföld

Nem lesz vihar augusztus 20-án

Szinte zavartalan, frontmentes, napsütéses idő lesz Budapesten és az egész országban az augusztus 20-i ünnepek alatt, az esti tűzijátékot sem fogja az időjárás megzavarni - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden az MTI-vel.

Derült lesz az ég, az átlagosnál kissé melegebb lesz, kora délután 30 fok körüli hőmérsékletre kell számítani – mondta a meteorológus, hozzátéve: az esti tűzijátékot sem fogja semmilyen időjárási körülmény befolyásolni.

A déli, délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, de lehetnek élénkebb lökések is. Az UV-B sugárzás, mivel egész nap zavartalan lesz a napsütés, elérheti az erős szintet, ezért azoknak, akik huzamosabb ideig napon tartózkodnak, ajánlott a napvédő szerek használata – tette hozzá Vadász Vilmos.

A várható időjárásról bővebben az FN.hu Időjárás oldalán olvashatnak.

A tűzoltók “belocsolják” a Gellért-hegyet

Felkészültek a tűzoltók az augusztus 20-i rendezvények biztosítására, így a nemzeti ünnepen a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 105 tűzoltója, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval vesz részt a két kiemelt kockázatú eseményen, a Duna fölött zajló repülőverseny és a tűzijáték biztosításában.

A meteorológiai előrejelzések szerint jó idő várható, de felkészültek az esetleges beavatkozásra is – mondta Bérczi László az alezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője. Megemlítette, idén sokkal több menekülő utat építenek ki a rakpartoknál, így 50 méterenként, ideiglenes lépcsőkön távozhatnak a Duna partról a légi parádéra és a tűzijátékra látogatók.

Az alezredes tagja az állami rendezvények biztosítását irányító operatív törzsnek, keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Gellért-hegy oldalát már csütörtök délután “belocsolják”, hogy a Citadelláról kilőtt, lehulló rakéták ne tudják meggyújtani a száraz aljnövényzetet.

A visszahulló pirotechnikai eszközök miatt az Erzsébet híd zárva lesz, a Szabadság híd viszont a gyalogosok számára nyitva marad.

Idén a tűzijáték rakétáit a Citadelláról, a Lánchídról és az Erzsébet hídról, valamint a Lánchíd és a Margit híd között, a Dunán felállított pontonról és uszályokról lövik majd ki. A repülőverseny és a tűzijáték ideje alatt hangosbemondókon németül, és angolul is tájékoztatják a nézőket.

Lezárások az ünnepségek miatt

Több fő közlekedési utat lezárnak, vagy lezárhatnak Budapesten az augusztus 20-i ünnepségek miatt és forgalomterelésekre is számítani kell. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint tilos lesz megállni 19-én 6 órától augusztus 24-e reggel fél ötig a pesti alsó rakparton a Lánchíd és az Erzsébet híd között, a Szent Jobb körmenet miatt pedig a Nádor utcában, az Arany János utcában és a Szent István téren, de a Bajcsy-Zsilinszky utat is lezárják a Nagysándor József utca és a Szent István Bazilika között.

A honvéd tisztavatás miatt augusztus 18-a reggel 8 órától 20-a 12 óráig fogják tiltani a megállást a Felvonulási tér egy részén, az Állatkerti körúton és a Kós Károly sétányon, valamint augusztus 20-án reggel 6 órától délután 3 óráig a Stefánia Palota előtt, de itt a tömegközlekedés elterelésére is sor kerülhet. Lezárhatják továbbá a Dózsa György út a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, valamint az Andrássy út a Hősök tere és az Oktogon között.

Az állami ünnepségek miatt tilos lesz megállni augusztus 19-e éjféltől 21-e reggel fél ötig a többi között a Kossuth téren, a Balassi Bálint utcában a Szalay utca és a Markó utca között, a Miniszterelnöki Hivatal parkolójában, a Vértanúk terén, a Szalay utca, Akadémia utca, Kelenhegyi út minkét oldalán, a budai alsó rakparton a Lánchíd és a Lágymányosi híd, a pesti alsó rakparton pedig az Erzsébet híd és a Közraktár utca között.

Elterelik a közúti forgalmat augusztus 20-án 17 órától 23 óráig a Budaörsi úton a Villányi úti kereszteződésben, valamint a B-A-H csomópontnál, a Móricz Zsigmond körtéren, az Üllői út – Ferenc körút kereszteződésében, az Astoriánál, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út kereszteződésben is.

A BRFK közleményében arra kérte az autósokat, hogy a megváltozott forgalmi rendnek megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik