Élet-Stílus

Megérkezett az influenza

influenza (influenza, )
influenza (influenza, )

A vírust egyelőre csak egy emberben mutatták ki, ám a szakemberek szerint a járványt idén sem szabad félvállról venni.

A környező országokban már december közepétől jelentenek szórványosan előforduló járványokat, amiket az influenza vírusa okozott, ám a szakemberek szerint a vírus intenzitása még alacsony a kontinensen. Ezt jelzi az is, hogy Magyarországon egészen január elejéig senkiben sem mutatták ki az influenzát.

Dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tiszti főorvosa a teol.hu-nak elmondta, hogy az influenzát, egész pontosan az influenza-A vírus jelenlétét egy fővárosi beteg légúti mintájából mutatták ki.

A szakember szerint a járványügyi helyzet – hasonlóan a korábbi évekhez – kedvező, a betegség járványos előfordulásáról eddig még nem érkezett jelentés.

Megfázás vagy influenza?

Bár a hideg, nyirkos, téli időszakban a felső légúti fertőzések (vagyis a nátha és az influenza) mindennaposnak számít, jó, ha nem vesszük őket félvállról. Már csak azért sem, mert a náthával ellentétben, az influenzának olykor súlyos szövődményei is kialakulhatnak, melyek – különösen a veszélyeztetett korcsoportok esetében – akár életveszélyesek is lehetnek. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás vagy a szívizom-, illetve agyvelőgyulladás.

Szóval nátha vagy influenza? Az influenza legjellemzőbb tünetei között a levertség, a magas láz, az erős végtagfájdalom és a fejfájás is szerepel. A kellemetlen tünetek minden esetben hirtelen jelennek meg, alig néhány óra alatt kialakulnak, míg a meghűlés tüneteire a fokozatosság a jellemző.

Figyeljünk oda a torok fájdalmára is: influenzánál a torokfájás rendkívül erős, megfázáskor viszont inkább csak kapar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik