Tudomány

Egy lángoló hajó okozott környezeti katasztrófát Srí Lanka partjainál

Több tonnányi műanyagtörmelék áramlott a Srí Lanka-i partokra egy lángoló konténerhajóból – írja a Live Science. A szennyezés környezeti katasztrófát okozott.

Az X-Press Pearl Indiából Srí Lankába tartott, május 20-án pedig Colombo közelében horgonyzott le, amikor a legénység felfigyelt a raktérből szivárgó füstre. A fedélzeten május 21-én ütött ki tűz, amely egyre erősödött. A 13 fős legénységet és a 12 fős tűzoltó alakulatot május 24-én mentették ki. A lángokat csak május 31-ére sikerült megfékezni, egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi idézte elő a tüzet.

EyePress News / EyePress via AFP

A hajó 297 tonna nehéz tüzelőolajat, 51 tonna gázolajat és 81 konténernyi veszélyes anyagot, köztük 25 tonna salétromsavat szállított. Emellett 78 tonna műanyag pellet is utazott az X-Press Pearlen.

A hulladék nagy része a baleset miatt kijutott a hajóból, és beterítette Srí Lanka déli partvidékét.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a műanyagok mérgeket szívhattak magukba, ezért veszélyes megérinteni őket. Asha de Vos tengerbiológus szerint környezeti katasztrófával néznek szembe, a szennyeződések károsíthatják a helyi élővilágot.

A térségben a hatóságok ideiglenes halászati tilalmat vezettek be, amíg felmérik, hogy a partra sodródott halak és teknősök a mérgek miatt pusztultak-e el. Az érintett partszakaszok tisztítása megkezdődött, a munkálatok hosszú ideig tarthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik