Belföld

Molnár: messze elegendő a tervezett ágyszám

A lakosság életkorának növekedése előrejelzi azt, hogy ápolásra, rehabilitációra és krónikus osztályokra sokkal nagyobb szükség van, mint aktív osztályokra – mondta az egészségügyi miniszter.

Molnár Lajos a Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: meggyőződése szerint Magyarországon a tervezett aktív ágyszám “messze elegendő” ahhoz, hogy ellássák azokat a betegeket, akiket kórházi körülmények között kell kezelni. A miniszter azzal támasztotta alá álláspontját, hogy Magyarországon ma is sok olyan beteget ápolnak kórházban, akiket a világ sok más országában járóbeteg-ellátás keretében gyógyítanának meg.

Elmondása szerint a minisztérium honlapjára hétfőn éjfélig teszik fel a tárca javaslatait az egyes intézményekhez kerülő ágyak megosztásáról, ezekről a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak húsz napon belül kell dönteniük.


Molnár Lajos arra is kitért, hogy a súlyponti kórházak kijelölése szakmai-betegellátási, nem pedig finanszírozási kérdés. „A finanszírozást ezt követően természetesen meg fogjuk változtatni. Azért, mert egy intézményt súlyponti kórháznak neveznek, nem azt jelenti, hogy több pénzt adunk neki” – mondta, hangsúlyozva: a reform nem kórházak bezárását jelenti, nem ez a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik