Belföld

Tovább csökkent a politikusok népszerűsége

Az elmúlt év a politikai tekintélyvesztés esztendeje volt: egy év alatt többet romlott a magyar politikusok presztízse, mint az előző másfél évtizedben - összegezte felmérései eredményeit szombaton közzé tett elemzésében a Szonda Ipsos.

A közvéleménykutató cég adatai szerint 1991-től 2006 elejéig 54-ről 47-re esett a népszerűségi átlagpontszám, év végre pedig tovább zuhant, 39-re – olvasható a Népszabadságban. A Szonda Ipsos adatai szerint tavaly Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke állt a legtöbbször, nyolc alkalommal a rangsor elején, őt követte Sólyom László köztársasági elnök, aki négyszer volt listavezető.

Kedvező helyezése ellenére az egyik legnagyobb presztízsveszteséget az államfő szenvedte el: 18 ponttal lett kisebb a rokonszenvmutatója.

Gyurcsány Ferenc megítélése is sokat romlott. A miniszterelnöknek tavaly 15 ponttal lett alacsonyabb a népszerűségi indexe.

A kormánypárti politikusoknak júniustól kezdve 6-10 ponttal csökkentek a mutatói, de ez nem járt együtt az ellenzékiek népszerűségének növekedésével.

A Szonda Ipsos tavaly december 10-18. között 1500 embert kérdezett meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik