Belföld

Vizsgálják a BKV-vezér prémiumát

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vizsgálatot kezdeményez Aba Botond prémiuma ügyében. A volt vezető egy nappal menesztése előtt kapott több millió forintot.

A BKV vezérigazgatója négy millió forintos prémiumelőleget kapott, teljes prémiuma 20 millió forint lett volna. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Aba Botond vezérigazgatói fizetése nem volt kiemelkedően magas, szerződése értelmében azonban az üzleti terv teljesítése után jelentős jutalomra jogosult. Tavaly Demszky Gábor főpolgármester javaslatára a járatritkítások után 20 százalékkal már csökkentették a prémium összegét, a Combino-ügy után pedig teljes prémiummegvonást javasolt a főváros első embere.

A BKV igazgatósága 2006. december 5-i ülésén tárgyalta a cég akkori vezérigazgatója, Aba Botond részére a 2006. évi prémiumfeladatok megvalósulása alapján a prémiumelőleg kifizetését.

Hagyó Miklós, a 2006. december 14-én megválasztott főpolgármester-helyettes megállapította, hogy Aba Botond akkori vezérigazgató nem rendelkezett a tulajdonosok által jóváhagyott és aláírt menedzserszerződéssel a 2006-os évre, amelynek alapján prémiumot lehetett volna neki kifizetni.

Ezzel kapcsolatban a közlekedési vállalat sajtóirodája arról tájékoztatott, hogy a vezérigazgató munkáltatói jogkörét megosztva gyakorolja a Fővárosi Közgyűlés és a BKV igazgatósága. A megválasztás, illetőleg a visszahívás, az alapbér és a jövedelemszerkezet kérdéseiben a Fővárosi Közgyűlés dönt, míg a többi jogot az Igazgatóság gyakorolja. A tulajdonos Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy a BKV Zrt. vezérigazgatójának prémiumát úgynevezett menedzserszerződés keretében a Tulajdonosi (most Gazdasági) Bizottság határozza meg.

A prémium-kiírások előkészítése a Fővárosi Közgyűlés 2006. május 25-i ülésén hozott határozat alapján, a vezérigazgatói munkaszerződés, illetve a korábbi években megkötött, az adott üzleti év kiemelt feladataihoz kapcsolódó menedzser megállapodásban rögzített kötelezettségvállalás szerint történt.

Az előlegfizetési gyakorlat a menedzserszerződés alkalmazásának kezdetétől létezik, és azt szolgálja, hogy az üzleti terv fő céljainak, a társaság működése szempontjából meghatározó mutatószámok várható teljesülése alapján egyenletesebb kifizetés valósulhasson meg -szögez le a BKV állásfoglalása. Az előleg kifizetésének lehetséges időpontjai – évek óta rendszeresen – szeptember 30-a és december 15-e. Az ily módon kifizetett előlegeket az üzleti terv teljesítésének Fővárosi Közgyűlés általi elfogadásáig visszafizetési kötelezettség terheli. A Gazdasági Bizottság várhatóan legkésőbb májusig dönt a kérdésben.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a prémiumelőleg kifizetésének mielőbbi kivizsgálását kezdeményezi a BKV felügyelő bizottsága elnökénél, Székely Gábornál, egyúttal felkérte az elnököt, hogy a vizsgálat eredményét terjessze a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága elé.

A BKV új vezérigazgatója, Antal Attila pedig száznapos programjában szerepel a vezérigazgatói szerződés felülvizsgálata. A tervek szerint a jelenlegi menedzserszerződést felváltja egy a többi közműcégéhez hasonló vezetői megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik