Belföld

Jövőképes országot akar Kóka

Az SZDSZ reformáló tevékenysége arra irányul, hogy egy jövőképes Magyarországot teremtsen - mondta a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács ülését követő, Kuncze Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kóka János szerint a jövőképesség több, mint versenyképesség, olyan gondolkodásmód és attitűd, amely magába foglalja a sikert, az öngondoskodás és a szolidaritás eszményét. “Jövőképességünk alapja a reformok következetes végigvitele, szabadabb gazdaságot akarunk, amely szabadabb társadalmat eredményez” – fogalmazott.Felidézte, hogy egy nemrég megjelent, a gazdaság szabadságát minősítő kiadvány szerint Magyarországot a mérsékelten szabad gazdaságú országok közé sorolják.

A cél, hogy a mérsékelt jelző kikerüljön ebből az értékelésből – tette hozzá. Véleménye szerint ehhez az állami szerepvállalás csökkentésére, a privatizáció folytatására, a vállalkozásokat terhelő járulékrendszer átalakítására, a vállalkozás szabadságát akadályozó adminisztratív eszközök felszámolására van szükség.

Szervezetek, tervek

Meg kell erősíteni a jogalkalmazó szervezeteket, a bíróságokat, a Gazdasági Versenyhivatalt, a piacszabályozó hatóságokat és a fogyasztóvédelem intézményeit, fel kell lépni a korrupció és az átláthatatlanság ellen – mondta.

Beszélt arról, hogy február elsején az SZDSZ által kezdeményezett ötpárti egyeztetéssorozat első témája a versenyképesség lesz. A Liberális Gazdasági Tanács álláspontja szerint a versenyképesség fenntarthatósága érdekében hosszú távú adópolitikára, a humánfejlesztések, az infrastrukturális fejlesztések politikájára is kiterjedő, a hazai vállalkozási szabadság intézményrendszerét erősítő politikára van szükség – hangsúlyozta.

Orbán Viktorról

A Fidesz és a KDNP által indított vitasorozat igazságosságról részének szóló záró konferenciáján elhangzott Orbán Viktor nyilatkozatra úgy reagált: “úgy látszik, hogy a liberális gondolatiság kezd beszivárogni Orbán Viktor szavaiba”. Világos, hogy a foglalkoztatást ösztönző adó és járulék rendszerre van szükség, hogy a versenyképességet Magyarországon javítani kell, és a kormány gazdaságpolitikája pontosan ezt célozza.


Jövőképes országot akar Kóka 1

Kóka János és Kuncze Gábor (MTI/EPA)



Mint mondta, Magyarországon a többségnek éppen a puccsista retorikából van elege, az pedig nem igazságosság, hogy ha a változatlanság hamis ígéretével valaki “falnak készül vinni” az országot. Hozzátette: mindkét nagy tömegpártban megjelent a konszenzuskeresés, de ezeket sokszor azzal egészítik ki, hogy “oda is vágnak az ellenfélnek egyet”.

Idő kell

Kuncze Gábor szintén a Fidesz elnökének szavaira reagálva elmondta: semmi olyan magatartás nem segíti a pártok közötti párbeszédet, amely abból indul ki, hogy minden rossz, ami jelenleg készül, és egyébként pedig saját javaslatai nincsenek. Az SZDSZ egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a terheket, csak a pénzköltésen keresztül nem jutunk el az adócsökkentésig – közölte.

Véleménye szerint még időnek kell eltelnie, hogy a politika szereplői felülemelkedjenek saját kicsinyes pártpolitikai céljaikon és érdekeiken, ezeket az ország érdeke mögé helyezzék. Az ország érdeke a párbeszéd elindulása, ezt a mostani nyilatkozatok kevésbé segítik elő – jelentette ki.

Hangsúlyozta, biztos nem emelik meg néhány héten belül a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjrendszeren változtatni csak úgy lehet, ha a különböző döntéseknek kellő kifutási ideje van – mondta. Hozzátette: az ilyen típusú nyilatkozatok a közvélemény hergelésére alkalmasak. Kóka János arra a kérdésre, hogy lesz-e belőle pártelnökjelölt, elmondta: két héten belül bejelenti döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik