Belföld

Fodor Gábor ellenzi a kormányzati negyed építését

Fodor Gábor nem helyesli a kormányzati negyed létesítésére vonatkozó beruházási terveket, szerinte 2008 végéig várni kellene ezzel.

Az SZDSZ ügyvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szerinte „olyan helyzetben van az ország, amikor erősen meg kell gondolni, hogy szükséges-e belevágni egy ilyen jelentős és komoly nagy beruházásba.” Hangsúlyozta: a kormányzati negyed egy joggal felvethető probléma, de ezzel érdemben akkor kell foglalkozni, ha a magyar gazdaság helyzete konszolidálódik. Véleménye szerint különben ez újra csak egy egyensúlyfelborító tényező. Egyelőre erre nemet kell mondani, de érdemes gondolkodni és konzultációkat folytatni a kormányzati negyedről – tette hozzá.

Fodor Gábor szerint 2008 végén kell elővenni ezt a kérdést, mert “a nehezén addigra túl leszünk”. Mint mondta, a kormány fontos reformlépése kell legyen a közigazgatás átalakítása, de ez független attól, hogy a munka milyen épületekben zajlik. A jelenlegi épületekben is elképzelhető közigazgatás reformja – jegyezte meg.

“A kormány olyan helyzetben van, amikor áldozatot vár a lakosságtól, ezért neki kell szerintem az élen járni abban, hogy ő mennyire takarékos és mennyire fogja vissza a saját elképzeléseit” – érvelt a politikus.

Fodor Gábor kitért arra, hogy minden ilyen nagy beruházás körül sok a haszonleső. Kiemelte, hogy jelen pillanatban rendkívüli óvatosság kell a kormány részéről. A liberális politikus szerint nem jó az a megoldás, hogy a beruházást magánberuházók finanszírozzák, az államnak pedig hosszú távon kell majd jelentősen visszafizetnie azt.

A kormányszóvivő múlt szerdán jelentette be, a kabinet arról határozott, hogy a Nyugati pályaudvar melletti területen zajló, a kormányzati negyeden kívüli fejlesztéseket a magántőke bevonásával végezzék. A projektet koordináló szervezetnek április 30-ig kell előkészítenie a beruházás ideális pénzügyi tervezetét. Danks Emese kitért arra, hogy a Nyugati pályaudvar melletti területen 300 000 négyzetméteren készül a beruházás, ebből legfeljebb 37 ezer négyzetméter lesz a kormányzati irodaegyüttes területe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik