Pályán kívül

Belehalt sérüléseibe a világhírű paralimpikon

snowboard(960x640)(1).jpg (snowboard)
snowboard(960x640)(1).jpg (snowboard)

A 29 esztendős parahódeszkás Matthew Robinson nyolc nappal ezelőtt szenvedett súlyos nyaki- és gerincsérüléseket, ma az Ausztrál Olimpiai Bizottság közölte halálhírét.

Robinson egy spanyolországi versenyen esett nagyot, a balesetet követően egy sabadelli kórházban kezelték egy hétig, majd Melbourne-be szállították.

Ausztráliába menet szívinfarktust kapott a repülőn, így kényszerleszállást kellett végrehajtania a pilótának Kuvaitban. Az orvosok sajnos már nem tudták megmenteni az életét.

Fotó: Twitter

Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség elnökét sokkolták a hírek: “A paralimpiai közösség mély szomorúsággál hallotta a megdöbbentő tragédiát. Szeretnénk őszinte részvétünket kívánni családjának, hozzátartozóinak, barátjainak.”

A vezető hozzátette, Robinson világhírű és nagyon népszerű sportoló volt.

“Számtalan üzenetet kapott súlyos sérülése óta. Egy olyan dologba halt bele, amit a legjobban szeretett csinálni” – fejezte be Craven.

Robinsont múlt héten csütörtökön szállították kórházba, ahol egy napig volt kómában. Sportágában vezette a világranglistát, részt vett volna a jövő hónapban kezdődő szocsi paralimpián.

Melyek a legveszélyesebb téli sportok?

Sportolóknak és hétköznapi embereknek persze más tészta, de a 2010-es Vancouveri Olimpia adatai alapján kiderül, hogy a biathlon a legkevésbé veszélyes sportág, a síugrás egy hajszállal kevésbé veszélyes, mint a curling (!!), míg a snowboardkrosszosok 35%-kal messze a legnagyobb veszélynek teszik ki magukat – minden 3. versenyző megsérül.

Az átlagember is leginkább snowboardon állva kerülhet közelebbi ismeretséggel pár fával, karcolással, töréssel és egy elsősegélydobozzal. Ők naponta 3,4-szer tanyálnak el a havon, míg a síelőknél ez a szám 0,98. De nyugi, 1000 esésből átlag 1,6 sérülés lesz (az osztrák Alpokban), tehát azért nem kell szumószerűen kitömve elindulni a havas lejtők felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik