Élet-Stílus

Budapest a világ becsületbajnokai között

teli pénztárca (pénztárca, )
teli pénztárca (pénztárca, )

Megelőztük Londont, Madridot, sőt Berlint is.

A tesztet, ami bebizonyította, hogy Budapest nem is olyan rossz hely, a Reader’s Digest csapatának köszönhetjük. Ők a közelmúltban négy kontinens tizenhat városában összesen 192 pénztárcát hagytak el forgalmas helyeken – például bevásárlóközpontok mellett, vagy járdák közepén -, hogy megfigyelhessék a város lakóinak reakcióját. Arra voltak kíváncsiak, hány pénztárcát kapnak vissza.

Minden városban 16 csalitárcát hagytak el, benne 50 dollárnyi, 11 ezer forintnyi készpénzzel, néhány hitelkártyával, egy családi fotóval és a mobilszámmal, amivel a megtaláló visszajuthatta a tárcát eredeti tulajdonosának. Persze a tesztet végző szakemberek azt is figyelték, mi lett a vissza nem juttatott tárcák sorsa, kihez kerültek…

Az „elvesztett” 192 tárca közül a becsületes városlakók 90-et vittek vissza, ami 47%-os siker. A 16 város közül a legbecsületesebb a finn főváros, Helsinki lett: ott 12-ből 11 tárcát visszaadtak a megtalálók.


Helsinki volt a legbecsületesebb
Fotó: Shutterstock

Az indiai Mumbai, ahol 12 pénztárcából kilencet visszajuttattak ezüstérmes, míg New York és Budapest a maga 8-8 visszaadott tárcájával megosztva harmadik lett.

Az egyik magyar tárca megtalálója, a 17 éves Győrfi Regina a Reader’s Digestnek azt mondta, épp az autóban ültek, amikor édesapja az út szélén hagyva kiszúrta a pénztárcát. „Felvettem, és amikor kinyitottam, megtaláltam a telefonszámot amit azonnal tárcsáztam.” Hozzátette a tárca egy férfié volt, aki lekéste volna az esküvőjét, ha nem kapja vissza az iratait.


Lisszabonban adták vissza a legkevesebben
Fotó: Shutterstock

A teszten egyébként még viszonylag jól szerepelt Moszkva és Amszterdam, ahol 7-7 pénztárcát adtak vissza, és Berlin és Ljubljana is, ahol az elveszett tárcák felét visszajuttatták a tulajdonosoknak. Ezzel szemben Londonban és Varsóban már csak ötöt, Bukarestben, Zürichben és Rio de Janeiróban pedig csak a tárcák harmadát adták vissza. Mindössze három tárcát nem tettek zsebre Prágában, míg Madridban kettőt, Lisszabonban csak egyet adtak vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik