Üzleti tippek

Csak sejtették, hogy jók

Egy ilyen fiatal cégnek, amely ennyire dinamikus fejlődésen ment át mind az árbevételt, mind pedig a földrajzi, illetőleg a szervezeti oldalt tekintve, állandó visszacsatolásra van szüksége, hogy a növekedés követhető, sőt irányítható legyen – hangsúlyozza Peller Zsolt cégvezető. A pályázat kiváló lehetőség volt arra, folytatja, hogy ne csak a piac azonos tevékenységű körébe tartozó vállalatokkal mérjék össze magukat, hanem a területüktől távol esőkkel is.

Cégnévjegy


Név: Nefab Packaging Hungary Kft. Alapítva: 2002 Cégvezető: Peller Zsolt
Profil: csomagolástechnikai komplett szolgáltatás Árbevétel: 2005-ben 1600 millió
Alkalmazottak száma: 17 Működési terület: csomagolóanyag-fejlesztés, -gyártás, logisztika, teljes körű egyedi szolgáltatások Korábban nem indult az Üzlet & Siker pályázatán.

Maga a pályázat mind az elbírálás, mind a gyorsaudit szempontjából egyáltalán nem várt, pozitív eredményt hozott számukra. Sejtették, hogy szervezettebben, talán jobban működnek, mint egy átlagos magyar cég, de erről eddig nem nyerhettek bizonyosságot. Azt azonban fontosnak tartotta megjegyezni a cégvezető, még nem érték el céljaikat. Ettől még nagyon messze vannak. A gyorsaudit külön is figyelmet érdemel Peller Zsolt szerint. Bár nem gondolják, hogy az egyes pontokat külön érdemes elemezni, a témaköröket azonban már igen, hiszen tisztán feltérképezhető, hogy a hiányosságok bizony összefüggenek, és megvilágítják a fejlesztendő területeket. Fontos viszonyítási alap számukra az is, hogy az átlaghoz képest hol helyezkednek el. Bizony az értékelésben volt olyan témakör, amelyet biztosan nem neveztek volna korábban hiányosságnak, most mégis foglalkoznak vele.

Arra a kérdésre, vajon milyen hatással lehet cégére, annak megítélésére a minősítés, azt válaszolta, hogy három aspektust kell megkülönböztetni. Elsősorban a munkavállalóknak kívánják megköszönni, illetve velük megosztani a sikert, hiszen az komoly motivációs tényező. Másrészt, miután a vevőik sorában nagynevű, multinacionális cégek vannak, s hozzájuk képest a Nefab „picurka”, úgy véli, a méretükből fakadó korlátokat részben kompenzálhatja a pályázaton elért siker. Beszállítóik szintén komoly mértékben hozzájárultak a sikerhez, ezt az üzleti kapcsolatot is tovább erősíti a közös eredmény.

Hogy mennyiben befolyásolhatja a honi vállalkozások versenyképességét a belpolitikai feszültség és a gazdaságpolitikai megszorítás? Erről a cégvezető úgy vélekedett, hogy a már megerősödött cégek életét érinti ugyan a megszorítás, a versenyhelyzetben mégis könnyebbé válhat az életük, hiszen azoknak a cégeknek, amelyek sikertelenül építették tartalékaikat, most a megszorítások miatt kialakult „sebeiket” kell kezelniük, és ez erőt vesz el tőlük. A nemzetközi helyzet ennél már kényesebb, mert olyan helyzetből kell fenntartani a versenyt, amely elbillenti a mérleg nyelvét az „ellenfél” oldalára. Fontos ugyanakkor, hogy véleménye szerint – látva és összehasonlítva az ország versenyképességét – a megszorításokra igencsak nagy szükség volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik