Hangulatkeltőként vagy hangulatfokozóként, a Halottak Napja közeledtével pedig az emlékezés elengedhetetlen kellékeként egyre többen – és többször – gyújtunk gyertyát. A kis fényforrásokban ráadásul nemcsak az a nagyszerű, hogy villámgyorsan képesek meghitt, bensőséges hangulatot teremteni, hanem az is, hogy – hála az alapanyagokba kevert illatoknak – egyszerre több érzékünkre is hathatnak.
A mécses illetve gyertyaégetés egyetlen nagy ellensége az idő: mindig gyorsabban kialszanak, mint azt szeretnénk. Jó hír azonban, hogy létezik egy ügyes trükk, amivel azok is meghosszabbíthatják a gyertya élettartamát, akik képtelenek betelni a látványával, vagy egyszerűen csak spórolnának vele.
Ehhez az kell, hogy használat előtt egy nappal, hűtőszekrénybe kerüljön a mécses. Így a viasz lehűl annyira, hogy ha később meggyújtjuk már nem torpedógyorsasággal ég majd le, sőt a fagyasztásos módszer néhány fajtánál még az olvadozást is késlelteti.