Belföld

Dés László: Demeter Szilárdot éjjeli őrnek lehetne alkalmazni, ha van valakinek hozzá gusztusa

Dés László is reagált Demeter Szilárd nagy botrányt kiváltott írására. Mint az ismert, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója azt írta az Origón hétvégén, hogy az „a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.” Hozzátette: a „liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók. Mindegy, hogy nyitott társadalomnak, vagy jogállamiságnak, vagy szolidaritásnak hívják-e a verbális furkósbotokat – mind a jogfosztás eszközeiként szolgálnak.”

Az RTL Klub Híradójában Dés azt mondta: „borzalmas dolgokat ír ez az ember, relativizálja a holokausztot.” A Kossuth-díjas művész szerint Demeter ezzel visszahoz valami olyasmit, „amiről az ember már az gondolta, hogy ezt azért mindenki a helyére tette, és tudja, hogy ez egy közönséges népirtás volt. Az emberiség történetének talán legszörnyűbb fejezete.”

Dés arra is kitér nyilatkozatában, hogy „ráadásul ez az ember van megbízva a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetésével, kezében van a magyar irodalom egy jelentős kéziratgyűjteménye, a magyar irodalom legfontosabb intézménye, múzeuma, irattára.” Ezért jut arra a következtetésre, hogy

Ez egy tragédia.

Szerinte a kormánynak menesztenie kell a miniszteri biztos Demetert az összes posztjáról. „Portásnak, vagy éjjeli őrnek lehet alkalmazni, annak, akiknek van gusztusa hozzá.” Végezetül azt hangsúlyozza:

az, hogy Demeter visszavonta az írást, nem jelent semmit. Attól ő még ezt gondolja, csak visszavonta.

Kiemelt kép: Bogdán Réka /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik