Élet-Stílus

Félnek a veréstől a kisiskolások

Európában leginkább a magyar gyerekek félnek attól, hogy suliba menet bajuk esik.

Egy 8 európai országban, 4000 gyerek részvételével végzett felmérés tanúsága szerint a magyar gyerekeknek igazi rémálom eljutni az iskolába és onnan haza. A kontinensen ugyanis ők tartanak a legjobban attól, hogy azon a bizonyos suliba vezető úton valami bajuk esik: hogy megtámadják, kirabolják, esetleg zaklatják őket.

A BBC beszámolója szerint ez volt az első olyan kutatás, amiben az országok nem külön-külön, hanem közösen vettek részt. Az iskolásokat Nagy-Britannián és Magyarországon kívül még Portugáliában, Cipruson, Spanyolországban, Portugáliában, Lengyelországban és Hollandiában faggatták ki.

Kiderült, hogy a gyerekek – főleg azokban az országokban, ahol rendszeresen téma a közbiztonság – sokkal jobban félnek attól, hogy valami baj éri őket, vagyis az aggodalom a legtöbb országban sokkal nagyobb, mint azt a valóság indokolná. A szakértőket azonban ennél is jobban sokkolta az, hogy a kisiskolások – bevallásuk szerint – az ilyen jellegű történéseket nem a szüleikkel vagy tanáraikkal osztják meg, hanem barátaikkal, akik a legkevésbé tudnak segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik