Belföld

Bárki szavazhat az orrszarvú nevéről

A nagyközönséget kéri fel a Fővárosi Állat- és Növénykert annak eldöntésére, hogy mi legyen a neve a január végén született orrszarvúborjúnak. A kert közönsége öt eredeti afrikai név közül választhatja ki a legszimpatikusabbat.

Az állatkert sajtóközleménye szerint szavazni várhatóan egy hónapig lehet, ugyanis április elejére tervezik a kis orrszarvú névadással egybekötött bemutatását. Addig egy plazmaképernyőn lehet megszemlélni, mi történik az orrszarvú „gyerekszobájában”.

A január 23-án született, mesterséges megtermékenyítés útján fogant orrszarvúborjú eddig még nem kapott nevet. Bár a kicsinek máris több szponzora, támogatója van, az intézmény vezetése úgy döntött, a nagyközönség segítségét kéri annak eldöntésére, hogy az orrszarvúborjú milyen névvel legyen „anyakönyvezve”, azaz milyen néven vezessék be a nemzetközi orrszarvú törzskönyvbe.

Az Állatkert öt nevet bocsát szavazásra, amelyek mindegyike az állatkerti hagyományok szerint az anya nevének kezdőbetűjével kezdődik, ebben az esetben Lulu után „L”-lel. A lehetőségek eszerint: Layla, amely szuahéli nyelven este születettet jelent, Lina, azaz „gyengéd” hausza nyelven, lehet
Liwaza, azaz „vigasz”, szintén szuahéliül, vagy Liziuzayani (fiatal, Yao nyelven), végül Lyabo, ami azt jelenti, „visszatért”, a Nigéria területén használt Yoruba nyelven.

A nevekre az Állatkertben és az interneten is lehet szavazni. A szavazás várhatóan egy hónapig tart, az Állatkert ugyanis úgy tervezi, hogy az orrszarvúborjú bemutatkozására, és a névadó ünnepségre április elején kerül sor – hacsak az időjárás nem lesz kedvezőtlen. A szavazás eredményének ismertetésére Gálvölgyi János színművészt, az Állatkerti Alapítvány fővédnökét kérte fel az intézmény vezetése.

A győztes névre szavazók között állatkerti belépőjegyeket sorsolnak majd ki, sőt, a nyertesek elnyerik a kis orrszarvú „tiszteletbeli nevelőszülője” címet is.

A most még névtelen orrszarvúbébi egyébként továbbra is szépen fejlődik. A születése óta eltelt hat hét alatt testtömege 58-ról 96 kilogrammra gyarapodott, és várhatóan még a héten eléri a száz kilogrammos súlyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik