Foci

Miért éppen Kassait szívatja a FIFA?

kassai-viktor(1)(960x640)(1).jpg (kassai viktor)
kassai-viktor(1)(960x640)(1).jpg (kassai viktor)

A világbajnokság már nevében is az sugallja, hogy a világ legjobbjai vesznek részt rajta. Úgy a játékosok, mint a játékvezetők tekintetében. Ehhez képest a világ 3. legjobbjának választott sporija nem utazhat Brazíliába. Vélemény, korántsem a magyar játékvezető védelmében.

Kassai Viktor a 2010-es dél-afrikai vb-n négy mérkőzésen bíráskodott, ő vezette többek között a Spanyolország-Németország elődöntőt. 2014-ben egyet sem fog, lévén a magyar játékvezető ugyan az előzetes, bő keretben még helyet kapott, de nem került be abba a 25 triót felsoroló FIFA keretbe, akiket a nemzetközi szövetség végül delegálni fog a brazíliai világbajnokságra. Minimum 40 éve nem volt ilyen.

Van helyette viszont új-zélandi, fidzsi-szigeteki, tahiti, üzbég, kirgiz, bahreini, iráni, gambiai, burundi, ruandai – csak hogy a felettébb nagy labdarúgó kultúrával és színvonalas bajnoksággal rendelkező nemzeteket citáljam elő.


A kép csak illusztráció
Forrás: youtube.com

Nem tisztem minősíteni Kassai Viktor és asszisztensei tevékenységét, mi több, a fent sorolt nemzetekből érkezők elméleti tudását sem kérdőjelezem meg – ezt mindenki tegye meg maga.

Viszont az elgondolkodtató, hogy itten egy világbajnokságról lenne szó épp, ahova elméletileg és gyakorlatilag is a földkerekség legjobb labdarúgó válogatottjai jutottak ki hosszas selejtezősorozaton átesve.

Szigorúan elméleti síkon az ember azt gondolná, hogy a síposokra, meg a segítőikre is ez lenne a vonatkozó technikai minimum: a legjobbaknak vezessenek a legjobbak.

Ők nyilván azok közül kerülnek ki, akik a legmagasabb szinten edződnek – még ha szidják őket is – nap, nap után. Olyanok, akik nem csak a nemzetük bajnokságában fújják a sípot, hanem BL-ben, EL-ben, és netán még a Concacaf, vagy az ázsiai BL-ben, mert ott többségében olyan a játék színvonala, ritmusa, mint amilyen lesz Brazíliában. Mert ahhoz szokni kell.

Kassai Viktor olykor hibázik, de bizonyítottan nem jön zavarba a világklasszisok közt sem
Fotó: AFP

A FIFA másképp gondolkodik. Fittyet hánynak a vonatkozó nemzetközi rangsorra – ahol Kassai épp 3. -, inkább itt is a kontinentális elvet alkalmazzák. Politikai okokból, díszpintyként rendre delegálnak és bevetnek olyan bírókat, asszisztenseket, akik labdarúgás terén egy-egy igencsak elmaradt régióból érkeznek. Blatter így is mozgatja a szavazógépezetet. “Színes üvegcserepeket” dob oda, ahova kell.

Kassaitól függetlenül – aki a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon gólbíró társa Vad II. István csúnyán megúsztatott – nem így kellene. Vagy legalábbis, illene megtisztelni a legjobb válogatottakat a feltételezhetően legmagasabb szintű játékvezetéssel…

Így aztán a címben rejlő kérdésre esetleg csak maga Blatter elnök tudja a választ. Úgyis lassan one man show lesz az egész FIFA.

Magyor játékvezetők a világbajnokságokon

2010 – Kassai Viktor
2006 – Kassai Viktor (tartalék)
2002 – Székely Ferenc – partjelző
1998 – Vágner László
1994 – Puhl Sándor
1990 – Puhl Sándor
1986 – Németh Lajos
1982 – Palotai Károly
1978 – Palotai Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik