Foci

Németország padlóra küldte Portugáliát

Thomas Müller triplázott, Pepét kiállították. A német válogatott 4-0-ra nyerte meg a G csoport rangadóját.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Lendületesen indult a brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik legjobban várt csoportmeccse, a németek és a portugálok sem álltak be védekezni. A 12. percben szerzett vezetést Németország, az 50. válogatott meccsét játszó Thomas Müller büntetőből volt eredményes (1-0). Főleg Nani révén volt veszélyes lehetősége a luzitánoknak is, de egy szöglet után újabb gólt szerzett Németország, Hummels bólintott a hálóba (2-0).

A 37. percben pecsételődött meg Portugália sorsa: Pepe előbb szabálytalankodott Müllerrel, majd le is fejelte, villant a piros lap. Még a szünet előtt kihasználta emberelőnyét a Nationalelf, Müller volt ismét a befejező ember (3-0).

A második felvonás elején is a németek szállították a nagy helyzeteket, de sokáig nem tudtak újabb gólt szerezni. A 75. percben Eder esett el Höwedes szorításában, azonban a játékvezető továbbot intett.

Szinte egyből meglőtte a negyedik gólt is Németország, Müller a kapu torkából szerezte meg saját maga harmadik találatát (4-0). Portugáliától még egy veszélyes Cristiano Ronaldo-szabadrúgásra futotta, a vége 4-0 lett.

Eredmény – labdarúgó-világbajnokság, 1. forduló, G csoport

Salvador, Aréna Fonte Nova, Játékvezető: Milorad Mazic (szerb)

Németország – Portugália 4-0 (3-0)

Németország: Neuer – Höwedes, Hummels (Mustafi, 73.), Mertesacker, Boateng – Khedira, Lahm, Kroos – Götze, Müller (Podolski, 82.), Özil (Schürrle, 63.) Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Portugália: Patricio – Coentrao (A. Almeida, 65.), Pepe, Alves, Pereira – Veloso (Costa, a szünetben), Meireles, Moutinho – Cristiano Ronaldo, H. Almeida (Eder, 28.), Nani Szövetségi kapitány: Paulo Bento

Gólszerző: Müller (12. – 11-esből, 45+1., 78.), Hummels (32.)

Sárga lap: Pereira (11.)

Piros lap: Pepe (37.)

Videó – A meccs összefoglalója:

Vége a mérkőzésnek, Németország 4-0-ra nyert!

90+2. PERC: Sistergős bombát küldött kapura Cristiano Ronaldo szabadrúgásból, de Manuel Neuer magabiztosan tolta ki a labdát. Nagy védés volt!

90. PERC: Gurigáznak a németek, a lelátón vastaps. Két perc a hosszabbítás.

87. PERC: Olyan nyugodtan adogatnak a németek, hogy még Neuer is labdába ért a térfél közepén, pedig legalább két portugál volt a környéken.

82. PERC: Két dolog biztos: Müller nem fog több gólt lőni ezen a meccsen és Klose sem most dönt rekordot. Podolski a pályán.

78. PERC: Ott az újabb német gólt! Egy veszélyes helyzetet még kivédekezett Portugália, de visszakerült Németországhoz a labda, Patricio középre ejtett ki egy lövést, az 50. válogatott meccsét játszó Müller így közelről megszerezte cvsapata negyedik, saját maga harmadik gólját, 4-0!

75. PERC: Eder startolt rá egy kipattanóra, de Höwedes mellett elesett. A játékvezető továbbot intett, ez annyira felbosszantotta Cristiano Ronaldót, hogy métereken keresztül “üldözte a játékvezetőt”.

73. PERC: Nagyot huppant Hummels, ápolásra, sőt cserére szorult. Mustafi állt be helyette.

69. PERC: A portugál szöglet után kontráztak a németek, de Götze túl körülményes volt, így csak sarokrúgás lett az akció vége.

68. PERC: Nani célozta meg a hosszú alsót, de a blokkban elakadt a lövése. Egy szöglet végül összejött a portugáloknak, Khedira mentett Ronaldo elől.

65. PERC: Most Coentrao sérült meg… André Almeida a helyén.

63. PERC: Özilnek eddig tartott a meccs, Schürrle a helyén.

60. PERC: Ronaldo bosszút állt: kiharcolt egy szabadrúgást veszélyes helyen. Természetesen ő állt a labda mögé, de a sorfalba bombázott.

58. PERC: Cristiano Ronaldót most minden labdaérintésnél kifütyülik.

55. PERC: Khedira tisztázott fejjel egy portugál szabadrúgás után.

51. PERC: Hatalmas német lehetőség! Özil kapott jó kiugratást, de laposan középre lőtt, Patricio így leért a labdaára. A kipattanó még veszélyes volt, de Müller fölé fejelt.

46. PERC: Megy a második félidő! Veloso helyett Ricardo Costa a pályán a portugáloknál.

Egy kis olvasnivaló a félidőben: Sok barátja lesz a németeknek?

Vége az első félidőnek, 3-0-ra vezet az emberelőnyben játszó Németország.

45+2. PERC: Nani végzett el két szögletet, az első volt veszélyes, amikor is Eder fejesét blokkolni kellett.

45+1. PERC: Ott a harmadik német gól! Müller kapott remek labdát a kapu előterében, lapos lövésébe beleért Patricio, de a labda így is a hálóban kötött ki, 3-0!

42. PERC: Özil kapott remek ütemű kiugratást, középre is tudta tenni azt, de Götze megpattanó lövését könnyedén fogt a kapus.

40. PERC: Trükkös kombináció után Kroos lőtt rá egy szabadrúgást, a labda a sorfalról szögeltre vágódott. A sarokrúgás nem volt különösebben veszélyes.

37. PERC: Pepe… Előbb szabálytalankodott Müllerrel szemben, majd a földön ülő németet meg is bólintotta enyhén, azonban a játékvezető kiszúrta az esetet, villant is a piros lap. Egyre nehezebb helyzetben Portugália.

36. PERC: Conetrao kapta – lesen – a labdát, majd érthetetlen módon lövés helyett Ronaldóhoz akart passzolni, a labda szögletre pattant. A sarokrúgás után a csereként beálló Eder bólintott, de a labda a kapu felett hagyta el a játékteret.

35. PERC: Ígéretes akciót vezetett Portugália, de Nani hiába akarta megjátszani Cristiano Ronaldót, a rosszul sikerült az átadása.

32. PERC: Így is megvan az újabb német gólt! A szöglet után Hummels emelkedett a legmagasabbra és lendületből, erőből a kapuba fejelte a labdát, 2-0!

31. PERC: Nagy német lehetőség! Özil játszott Götzéhez, aki kapásból lőtt, de a blokkról szögletre vágódott a labda.

28. PERC: le is kellett cserélni, Eder a helyén. Ez még sokba kerülhet a portugáloknak.

27. PERC: Hugo Almeidát kell ápolni, a csatár sántikálva hagyja el a pályát. Lehet nem tudja folytatni.

25. PERC: Hatalmas portugál helyzet! Nani jobb külsővel vállalkozott lövésre a tizenhatos előteréből, de a labda centikkel elkerülte a felső sarkot.

24. PERC: Götzét szöktették volna, de túl hosszan, a portugál kapus ölelte magához a lasztit.

20. PERC: A bekapott gól mintha megfogta volna a portugálokat, a vezetés megszerzése óta is a németek birtokolják többet a labdát.

12. PERC: Müller állt a labda mögé és lapos sarokba bombázott. Patricio érezte az irányt, de esélye sem volt a védésre, 1-0!

11. PERC: Tizenegyes Németországnak! Pereira rántotta le Götzét.

8. PERC: Ilyen nincs, mit hagyott ki Khedira! Előbb Ronaldo löketét fogta üggyel-bajjal Neuer, majd a túloldalon Rui Patricio kapus adta el a labdát, de Khedira kapásból az üresen tátongó kapu mellé lőtt mintegy 20 méterről. Óriási helyzet volt!

6. PERC: Cristiano Ronaldo tette volna próbára Neuert, ha nem lőtt volna a kapu fölé méterekkel.

5. PERC: Hugo Almeida lódult meg a labdával, de távoli lövése csemege volt Neuernek.

2. PERC: A németeké az első lehetőség, egy beívelésre Götze és Müller érkezett veszélyesen, de a portugál védelem jól zárt. Egy bedobás, majd egy szöglet következett, de a sarokrúgás mindenki feje felett átszállt.

1. PERC: Elkezdődött a mérkőzés, Németország indította útjára a labdát. Érdekesség, hogy a németek egy kimondott csatárt vittek a vb-re, de a gólrekordra hajtó Miroslav Klose ezúttal csak a kispadon kezdett.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a világbajnokság egyik legjobban várt csoportmeccse. Már mennek a himnuszok!

ELŐZETES

Szerencsére a világbajnokság minden napjára jut legalább egy, igazán jónak ígérkező összecsapás. Ezúttal Németország és Portugália legjobbjai csapnak majd össze egymással, azaz hemzsegni fognak a sztárok a salvadori Arena Fonte Nova gyepszőnyegén.

A G csoport ráadásul az úgynevezett „halálcsoportja” az idei vébének, a már említett két válogatott mellett ugyanis Ghána és az Amerikai Egyesült Államok csapat tagjai még a kvartettnek. Mindez azt jelenti, hogy ennek a találkozónak az esetleges győztese szinte biztos továbbjutónak érezheti magát, a vesztes pedig két kiélezett találkozóra számíthat a folytatásban.

A németek számára nem más a cél Brazíliában, minthogy véget vessenek 18 éve tartó rossz sorozatuknak, ugyanis az 1996-os Eb óta nem nyertek nagy trófeát, igaz, a legutóbbi három vb-n dobogós helyen zártak, ahogy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is bejutottak a legjobb négy közé.

A portugálok eredményességét kétségtelenül a Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo határozza meg, aki a jelentések szerint teljesen felépült sérüléséből, amely az idény végén, illetve a vb-felkészülés elején hátráltatta őt. Hétfőn azt mondta, ha fájdalmai lesznek, biztosan cserét kér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik