Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nincs a Szuperkupához köthető gócpont

Változatlanul felszálló szakaszban van a járván világszerte, ez alól Magyarország sem kivétel – mondta el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Emlékeztetett, hogy a legfrissebb adatok szerint 905 új fertőzöttet találtak és meghalt 11 újabb beteg.

Zajlik az egészségügyi dolgozók személyi vezénylése, vagyis igyekeznek a koronavírusos betegeket koncentrált helyeken ellátni, ahol minden feltétel rendelkezésre áll – tette hozzá az országos tiszti főorvos. Müller Cecília megjegyezte, hogy az infrastruktúra ezeken a központi helyeken megfelelő, de plusz ellátó személyzetre is szükség van, az ezt célzó átvezénylés a tervnek megfelelően zajlik.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának sajtóhelyettese elmondta, hogy a kormány döntése értelmében november 1-jéig érvényes a visegrádi országokra érvényes utazási könnyítés. Ennek értelmében a Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkező magyar állampolgárok és az ő magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik számára elég egy darab negatív PCR-teszt, amennyiben és a jogszabály hatályba lépését megelőzve szállást foglaltak valamelyik V4-es országban. Az erről szóló rendelet hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben is.

Újságírói kérdések:

  • Nem veszélyes az, ha valaki úgy oltatja be magát influenza ellen, hogy nem tudja magáról azt, hogy koronavírusos – mondta el Müller Cecília. Hozzátette, hogy akkor sem jelent veszélyt az influenza elleni védőoltás, ha már maga az influenza lappang a szervezetben. A védőoltás beadása az orvosoknak is segítséget jelent, mert a két betegség tünetei hasonlók, ezért védőoltás után könnyebb kizárni az influenzát, mint okot. A védőoltás beadása előtt az orvos állapítja meg az olthatóságot, de a vakcinát nem csak a háziorvos, hanem az üzemorvos is beadhatja.
  • Az egészségügyi intézményeknél mindig két hétre elegendő védőeszköz van raktáron.
  • Müller Cecília azt javasolja, hogy a szabadtéri piacon is hordjuk az arcmaszkot, még akkor is, ha az nem kötelező. A tiszti főorvos a házilag készített maszkokhoz a pamutot ajánlja, amelyet legalább 60 fokon kell kimosni.
  • Pénzügyi korlátja, akadálya egyetlen pillanatig sem volt a PCR-tesztek elvégzésének, felelte a tiszti főorvos arra a kérdésre, hogy a kormány által év végéig félretett 14,1 milliárd forinton kívül van-e további anyaga fedezete a teszteknek. Ez az összeg ugyanis naponta legfeljebb 8000 tesztre elegendő.
  • A járványügyi adatok alapján nincs a Budapesten rendezett Szuperkupa-meccshez köthető gócpont.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik