Kultúra

Szabó Kimmel Tamás: Nincs olyan, hogy liberális vagy keresztény színház

Nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának Szabó Kimmel Tamás, aki 2003 és 2007 között volt az SZFE színészhallgatója.

Először akkor beszélgettem Vidnyánszky Attilával, mikor a szerződtetési tárgyalásomra beléptem, 2013-ban, a Nemzeti Színház egyik irodájába. Nagyon vártam azt a találkozást, mert azt hallottam róla, hogy egy igazán egyedi látásmódú, kiváló rendező. Hamar csalódnom kellett… az emberben!

kezdi levelét a színész, amiből már sejthető, hogy nem az SZFE új urának felmagasztalása az írás célja.

Szabó Kimmel úgy emlékszik vissza erre a találkozóra, hogy Vidnyánszkyt felháborította, hogy a nemzetis színészek az előadás után élvezik a tapsot. Illetve, hogy Vidnyánszky szerint az igazgatóváltás egy boxmeccs volt a Nemzetiben, és ő „jól boxol”.

Kijelentette továbbá, hogy ő keresztény, és másfajta színházat fog csinálni!

– írja a színész, akinek a rendező azt mondta állítólag, hogy maradhat ugyan, de jó szerepekben ne is reménykedjen. Majd „átment valamelyik liberális színház, ne félj “ — javasolta neki Vidnyánszky.

„Megbélyegzett” – írta Szabó Kimmel Tamás, aki állítása szerint akkor kapta először az arcába, hogy ő liberális. „Addigi pályafutásom során, soha nem tapasztaltam hasonló ideológiai kinyilatkoztatást senkitől!”, tette hozzá a színész.

Se az Egyetemen, se a szakmában! Mondom: soha! Senkitől!

– húzta alá, hogy itt súlyos dologról van szó:

„Nincs olyan hogy liberális vagy keresztény színház, vagy képzés, ha naponta mantrázzák a propaganda sajtóban, akkor sincs! Jó színház van , meg rossz! Jó képzés van, meg rossz!

Szabó Kimmel károsnak tartja a közvélemény és a szakma tudatos megosztását, hergelését. Ő anyai ágon székely, meg van keresztelve, magyar: „És? Kinek, mi köze ehhez?” – kérdezi, hogy ennek mégis mi köze van a munkájához.

Nem lehet, hogy ezt akkor hangoztatják, amikor nem elég a tehetség? Amikor megkérdőjelezhető a minőség? Amikor a hangoztatásért pénz, paripa, fegyver jár?

– utal egyértelműen arra, hogy Vidnyánszky térfoglalása szerinte egészen máshonnan gyökerezik, mint ideológiai alapról.

„Büszke magyar vagyok, (ahogy mindenki más is), felesküdtem a magyar kultúra védelmére, ehhez tartottam, tartom és fogom is tartani magam, mindörökké, mindegy épp melyik oldalnak tetszik vagy nem tetszik! Rendíthetetlen vagyok!

– írja Szabó Kimmel

Vidnyánszky Attilának azt üzeni, hogy „aljasul, hazug módon” ne járassa le az egyetem diákjait, oktatóit.

Kérlek szépen ne hergeld tovább a közvéleményt, ne okozz több kárt a magyar (nemzeti) kultúrának és nem utolsósorban az egész színházi szakmának. Így is nehéz lesz ebből felállni

– írja a színész, majd azzal zárja levelét, hogy „Hajrá fiatalok, hajrá SZFE! Szabad ország, szabad egyetem!”

Kiemelt kép: Szabó Kimmel Tamás/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik