Nagyvilág

Magyarország is kiállt Lukasenka ellen

A rendkívüli EU-csúcs előtt egyeztettelk a visegrádi országok is Belaruszról. A V4-ek a tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat közös államfői közleményükben.

Magyar részről Áder János államfő írta alá a dokumentumot, ezzel a helyzet békés rendezését szorgalmazva.Korábban csak Szijjártó Péter külügyminiszter szólalt meg a témában, azt hangoztatta, a lengyel álláspontot képviseli Magyarország is, de nem fogalmazott meg ezen túl semmi konkrétumot.

Felszólítjuk az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy teremtsék meg a lehetőséget a helyzet politikai megoldására, tartsák tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, illetve tartózkodjanak a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól

– áll az államfői nyilatkozatban, ami már határozottabb kiállás. Ahogy az is, hogy:

Támogatjuk a fehérorosz emberek jogát a szabad, tisztességes és demokratikus elnökválasztáshoz.

A V4-ek elnökei egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását.

Az online találkozón részt vevő Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy „katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet” kell készítenie az EU-nak. A miniszterelnök egyébként megismételte minisztere szavait, hogy a lengyel álláspontot képviseli.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik