Élet-Stílus

Van, aki pszichopatának születik

Sokáig a nevelésre és annak hiányára fogták, most kiderült, hogy a géneknek is jut szerep abban, ha egy gyerekből pszichopata lesz.

Legyenek bármennyire kicsik, és tűnjenek bármilyen ártatlannak, pszichopata gyerekek sajnos léteznek. Döbbenetesen okosak, remekül manipulálják a környezetüket, hogy a „felnőttek” minél nehezebben tudják követni, kivel és mit csinálnak. Nincsenek érzelmeik, hidegek és kegyetlenek: Frank Ochberg, az FBI korábbi pszichiátere szerint fel sem fogják, hogy mit jelent a bűntudat vagy a megbánás.

A korábbi szakértői vélemények a gyerekekre vonatkozó pszichopátiát az őket ért sokkoknak és bántalmazásnak tudták be, de ez csupán az esetek egy részére volt igaz. Más esetben a hátborzongató tetteket teljesen hétköznapi, szeretetteljes családból származó gyerekek követték el. Kiderült, hogy éppúgy, mint más mentális betegségeknél, a pszichopátiánál is állhatnak genetikai tényezők a háttérben. Így például annál a 9 éves floridai kisfiúnál, Jeffrey Bailey-nél is, aki néhány évvel ezelőtt belökte 3 éves társát egy medence mély vizes részébe, majd ezután egy széken ülve végignézte, ahogy megfullad.

A szakemberek egyelőre még vitáznak, hogy egy gyerek esetében jó ötlet-e kijelenteni, hogy pszichopata. Ellene szól, hogy a betegség jelen pillanatban gyógyíthatatlan és az egy egész életre megbélyegezheti a gyereket, mellette viszont, hogy a korai felismeréssel a kezelés is hatékonyabb lehet, arról nem beszélve, hogy a környezetet is felkészítené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik