Belföld

Magyar Orvosi Kamara: A kitüntetett veszprémi nőgyógyász korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel

Állásfoglalást adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Dr. Udvary János kitüntetésével kapcsolatban. Ahogy korábban megírtuk, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban orvosigazgatói dicséretben részesítették a Semmelweis-napon a nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért.

A MOK az esettel kapcsolatban azt írja:

a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.

A közleményben jelezték, hogy felhívták a kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy „egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából”, és kérték a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.

A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat

– fogalmazott a kamara.

A MOK fontosnak tartja kiemelni, hogy korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. Mint írták: támogatják, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.

A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése

– közölte a MOK.

Kiemelt kép: A Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik