Tudomány

Így kell matekot tanulni

Matekozó gyerek (matek, matematika, számok, gyerek, fiú, )
Matekozó gyerek (matek, matematika, számok, gyerek, fiú, )

Néhány elektróda a fejre, és nincs több bukás matekból. Elektromos stimulációval akár ötször gyorsabban igazodunk el a számok világában, de otthon azért nem ajánlott kipróbálni.

Mindenki szeretne jobb lenni matekból, ha másért nem, hogy átmenjen év végén. A tanulás viszont unalmas, és a matematikát tekintve a többség számára még nehéz is. Erre nyújt megoldást egy új kutatás, amely az agy elektromos „sokkolásával” segít jobb eredményeket elérni. No persze nem arról van szó, hogy aki nem tudja visszamondani a leckét, azt kiütik pár ezer volttal!

A kísérlet során a tudósok önkéntesek egy részének enyhe elektromos árammal serkentették az agyát, miközben azok új, szimbólumokhoz társított műveleteket tanultak. Másik részük is kapott elektródákat a fejére, ám impulzusokat már nem. Az eredmény igen szembetűnő: az elektromos impulzusokkal „segített” alanyok 2-5-ször gyorsabban tanultak, mint azok, akiket „álimpulzusokkal” bombáztak. Ráadásul teljesítményük hat hónappal később is még 30-40 százalékkal jobb volt.

Pár évvel korábban próbálkoztak már agyi stimulációval serkenteni a „matematikai ismereteket”. Enyhe árammal bombázva a jobb agyfélteke szám- és szövegértésért felelős részét, beteg, koponyasérült embereknek rehabilitációját segítheti a tudomány. Az egyébként semmiféle fájdalmat, bizsergést nem okozó módszer pedig kifejezetten jól jöhet például érettségi előtt is.

A tudósok szerint ugyanis hatalmas potenciál rejlik képességeink elektromos stimulációval történő fejlesztésében. Ám nem árt az óvatosság: egyelőre úgy tűnik, a módszer nem okoz károsodást, de még az elején vagyunk. Arra pedig Cohen Kadosh, a vancouveri egyetem tudósa külön felhívja a figyelmet, hogy senki ne próbáljon meg a sufniban összetákolt elektródákat kötni a fejére. A tudás megszerzésének legjobb módja még mindig a tanulás és a gyakorlás. Egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik