Egy friss tanulmány alapján a heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – írja az MTI. A szakértők szerint a csokoládé hozzájárulhat a szíverek egészségének megóvásához.
Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára
– mondta Chayakrit Krittanawong, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem munkatársa és a csapat tagja.
A kutatók az elmúlt öt évtized vizsgálatait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás és a szívkoszorúerek betegségei közötti kapcsolatot mérték fel. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálták. A kilenc évig tartó követéses kutatás alapján a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér-betegséget, és 4667-nak volt szívrohama.
Krittanawong szerint a csokoládé a szív számára egészséges anyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a „jó koleszterin” szintjét. A csapat azt nem mérte fel, hogy milyen típusú csokoládék a leghasznosabbak a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás.
Az eredmények ellenére Krittanawong óva intett a túlzott csokoládéfogyasztástól, hiszen a kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyisége problémás lehet.