Élet-Stílus

Csak a fogamzásgátló hat a menstruációs fájdalmakra?

A tabletták azért lehetnek hatásosak, mert gyakorlatilag hibernálják a petefészkeket.

Rossz közérzet, fejfájás, émelygés, levertség, mindezek mellé ráadásul görcsös alhasi fájdalom: a nők mintegy felének ismerősek a tünetek, a többségük ugyanis havonta egyszer szembesül, mi több meg is éli ezeket a menstruációja során. 5-15%-uknál ráadásul súlyosabb formában jelentkezik az orvosi szakirodalomban dizmenorreának nevezett tünetegyüttes.

Megoldás többféle van, ám amelyiket az érintettek a legtöbbször hallják, az a fogamzásgátló tabletta. A szakemberek szerint az ösztrogén-progeszteron tartalmú tabletták (a ma kapható bogyók zöme ilyen) hatékonyan csillapítják a fájdalmat, amit alátámasztanak a témában frissen végzett vizsgálatok is.

Arról azonban már viszonylag kevés szó esik, hogy a tabletta mégis hogy lehet ennyire hatásos, mert a lényeg az, hogy hatékony: tényleg csillapítja a fájdalmat és beállítja a ciklust. Így az sem csoda, hogy csak kevesen tudják, hogy a kis bogyó tulajdonképp azzal hat, hogy gyakorlatilag lelövi a szaporítószerveket. Például azzal, hogy a benne lévő mesterségesen előállított progeszteron jelez a petefészkeknek, hogy azok ne termeljenek többet, ezzel hibernálja őket arra az időre, amíg valaki tablettát szed.

A szedés alatt kialakított ciklus nem igazi ciklus, a jelentkező megvonásos vérzés sem igazi menstruáció, így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy ha nem is nyomtalanul, de eltűnik a menstruációs fájdalom is.

A kérdés csupán az, hogy mindez megéri-e: a tabletta hatására ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a szervezetben túlságos megnő az ösztrogénszint, ez pedig hosszú távon – később – számos probléma oka lehet a hízástól a mellrákig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik